Iulian Fota: Problema cea mare a Republicii Moldova e incapacitatea de a se moderniza
Sursa foto:Obiectiv.info Vizualizari:

Iulian Fota: Problema cea mare a Republicii Moldova e incapacitatea de a se moderniza

Analistul Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate, spune că, deşi Occidentul a ajutat consistent Republica Moldova, Chişinăul refuză să-şi asume un proces serios de modernizare.

Speranţa în Occident, şi aici includ şi România, deci, inclusiv în România a fost că pe măsură ce Republica Moldova se va deschide către exterior, pe măsură ce cooperarea între Republica Moldova şi Occident va creşte, şi aici includ toate cooperările, cu NATO, cu ONU, cu UE, cu OSCE, Republica Moldova se va angaja într-un proces de modernizare a ţării. Deci, un proces care să ducă în final la un nivel de trai mai bun pentru toată lumea din Republica Moldova, fie ei români, moldoveni sau români care se declară moldoveni, ucraineni, ruşi, găgăuzi şi aşa mai departe. Ei bine, acest lucru nu s-a produs. Deşi Occidentul s-a deschis din ce în ce mai mult către Republica Moldova, deşi Occidentul a ajutat consistent Republica Moldova, atât pe zonă politică, apropo de vize şi alte facilităţi create, cât şi pe zonă economică, în continuare Republica Moldova refuză să-şi asume un proces serios de modernizare. Şi aici, când vorbesc de modernizare mă gândesc în egală măsură la modernizare politică, la o liberalizare a vieţii politice din Moldova", a declarat Iulian Fota, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.

Fostul consilier prezidenţial a subliniat că Occidentul începe să fie "frământat de un sentiment de ... dezamăgire, deoarece a crezut că în Moldova "nişte lucruri se vor mişca în bine, se vor mişca cu o anumită viteză, repet, spre beneficiul tuturor cetăţenilor".

"Există un pericol real pe care Occidentul îl percepe – ca europenizarea, de fapt, să nu fie asociată cu modernizarea, cu prosperitate, ci europenizarea să fie asociată cu corupţie, cu furtul miliardului şi alte fenomene negative, inclusiv oligarhie, alte fenomene negative pe care le vedem la Chişinău şi în toată Republica Moldova", a mai spus analistul.

Similare