Igor Dodon va promulga legile privind politica bugetar-fiscală şi amnistia de capital
Sursa foto:Facebook/Igor Dodon Vizualizari:

Igor Dodon va promulga legile privind politica bugetar-fiscală şi amnistia de capital

Şeful statului Igor Dodon anunţă că va promulga pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală şi amnistia de capital. Igor Dodon menţionează că a luat în calcul comentariile experţilor, ale mediului academic şi ale formatorilor de opinie din Republica Moldova, dar şi din afară.

Într-un mesaj postat pe Facebook, citat de IPN, Igor Dodon precizează că măsurile elaborate ar putea impulsiona dezvoltarea economică a ţării, chiar dacă acestea au fost implementate prea târziu. „Concluzia principală care poate fi făcută este că guvernarea a înţeles greşeala pe care a făcut-o atunci când a renunţat la reforma din 2007 şi încearcă acum să readucă corabia naufragiată a economiei moldoveneşti într-o albie a dezvoltării. După zece ani, guvernanţii au ajuns să aplice soluţii economice pe care le-au criticat cândva”, menţionează Igor Dodon.

Şeful statului subliniază că e nevoie de condiţii mai competitive pentru atragerea de investiţii în economie, dezvoltarea mediului de afaceri, crearea noilor locuri de muncă, creşterea exportului de mărfuri şi servicii, deoarece fără toate acestea şi noua guvernare va trebui să stea cu mâna întinsă după ajutoarele umanitare venite din Occident sau din altă parte. „Această practică ruşinoasă trebuie stopată şi vă asigur că o vom face în cel mai scurt timp în beneficiul Republicii Moldova şi al cetăţenilor”, declară Igor Dodon.

Parlamentul a votat la sfârşitul sesiunii trecute un proiect de lege care prevede că persoanele fizice vor putea să-şi declare voluntar bunurile nedeclarate sau care au fost declarate la valoare redusă. Aceasta se referă la mijloacele băneşti, bunurile imobile, valorile mobiliare, cotele de participare la capitalul social, mijloacele de transport rutier atât din ţară, cât şi de peste hotare. Subiectul declarării voluntare, în termen de până la 1 februarie 2019, va achita la bugetul de stat o taxă de declarare voluntară în mărime de 3% din sumă, valoare sau diferenţă.

Adoptarea pachetului de legi privind politica bugetar-fiscală şi amnistia de capital, în mod special ultimul, a fost criticată în repetate de rânduri de societatea civilă, dar şi de partenerii de dezvoltare externi – Ambasada SUA la Chişinău, Delegaţia UE în Republica Moldova, Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional.
Similare
RECOMANDĂRI