Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Grupul parlamentar "Pentru Moldova" declară că e gata să propună un nou premier

Grupul parlamentar "Pentru Moldova", declară că e gata să propună un nou premier, care să conducă un guvern de tranziţie până la eventuale alegeri anticipate. Iniţiativa vine cu două zile înaintea demisiei premierului în exerciţiu Ion Chicu şi la o zi după ce preşedintele Maia Sandu s-a consultat cu liderii fracţiunilor parlamentare pentru a afla dacă aceştia vor un nou guvern sau alegeri anticipate.

Deputaţii grupului parlamentar "Pentru Moldova" spun că au identificat deja un candidat la funcţia de premier, însă nu au precizat despre cine e vorba. Ei spun că au întocmit şi o listă cu potenţiali miniştri.

„Partidul Politic Şor şi Platfroma Pentru Moldova a decis cine va fi candidatul pe care-l va desemna pentru funcţia de şef al executivului, care, la rândul său, împreună cu deputaţii Platformei parlamentare a pregătit şi lista candidaţilor pentru poziţiile de miniştri.Propunerea de a desemna un premier nu este una doar de dragul de avea o propunere sau de a arunca un nume în spaţiul public. Candidatura de prim-ministru pe care o vom desemna este capabilă să vină cu un program de guvernare şi o echipă care să rezolve problemele stringente”, a spus SERGIU SÎRBU, deputat Platforma "Pentru Moldova".

Vicepreşedintele Partidului "ŞOR", Marina Tauber a pledat pentru un guvern în care să nu fie membri de partid.

„Noi ne oferim să formăm un nou Guvern tehnocrat, format din profesionişti de înaltă clasă, care să fie condus de un prim-ministru responsabil, experimentat şi un bun patriot, pentru care nevoile oamenilor reprezintă o prioritate”, a spus Marina Tauber.

Analiştii politici de la Chişinău consideră că iniţiativa grupului parlamentar "Pentru Moldova" e menită să întârzie tranziţia puterii şi că ar fi coordonată cu Partidul Socialiştilor, chiar dacă acesta pledează pentru alegeri anticipate.

„Iniţiativa care vine din partea Partidlui Şor indiscutabil este o iniţiativă care este coordonată cu PSRM şi personal cu Dodon. Această acţiune este nimic altceva de cât tărăgănarea procesului de schimbare a puterii în Republica Moldova şi de declanşare a mecanismului alegeri anticipate. Chiar dacă toate partidele din Parlament vorbesc despre alegeri anticipate, este evident că sunt partide politice pentru cărora alegerile anticipate le sunt categoric neconvinabile şi ei vor face tot posibilul ca aceste alegeri să fie împinse în timp cât mai departe”, consideră ANATOL ŢĂRANU, analist politic.

Deputaţii socialişti nu au comentat deocamdată iniţiativa grupului parlamentar "Pentru Moldova" de a vota un guvern de tranziţie. Azi, serviciul de presă al PSRM a confirmat însă pentru TVR Moldova că socialiştii se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate.

Parlamentarii grupului "Pentru Moldova" au anunţat că în următoarele zile, vor începe consultări cu deputaţii pentru a forma o majoritate parlamentară care să voteze un nou Guvern.
 
Similare
RECOMANDĂRI