Igor Dodon, despre candidatul la funcţia de premier
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Dodon, despre candidatul la funcţia de premier

Preşedintele Igor Dodon admite că ar putea înainta la funcţia de prim-ministru un reprezentant al celei mai mari formaţiuni parlamentare, care este Partidul Socialiştilor, fie un candidat din echipa prezidenţială. Însă, şeful statului evită să dea nume, menţionând că deocamdată este prematur.

„Dacă nu este creată o majoritate parlamentară şi Curtea Constituţională spune că preşedintele are dreptul să înainteze candidatura prim-ministrului fără majoritate parlamentară, atunci eu voi consulta toate fracţiunile şi voi lua decizia”, a declarat preşedintele pentru presă. Întrebat de jurnalişti cât de adevărată este informaţia că actualul ministru al finanţelor, Ion Chicu, ar putea fi înaintat la funcţia de premier, Igor Dodon a declarat că nimeni nu poate înainta un candidat decât preşedintele.

Instituţia prezidenţială a înaintat, la începutul săptămânii trecute, o sesizare la Curtea Constituţională pentru a obţine interpretarea cu privire la dreptul şefului statului de a înainta candidatura la funcţia de prim-ministru în cazul în care Parlamentul nu are o conducere. Consilierul prezidenţial, Maxim Lebedinschi, declara atunci că, în conformitate cu prevederile Constituţiei, în cazul nealegerii candidatului la funcţia de prim-ministru în termen de trei luni, preşedintele ţării dizolvă Parlamentul ales. Aceeaşi normă stabileşte că trebuie să fie cel puţin două propuneri în termen de 45 de zile, înglobate în cele trei luni.
Similare
RECOMANDĂRI