POLITIC

EXPERŢI. Sondajele de opinie sunt folosite în scopuri electorale şi atestă mentalitatea conservatoare a societăţii

post-img

Cercetările sociologice şi prezentarea rezultatelor acestora adesea implică agende politice au sugerat doi ziarişti în cadrul ediţiei de joi a emisiunii „Punctul pe azi”, difuzată de TVR MOLDOVA.

Jurnalistul Vlad Ţurcanu a exemplificat cum sondajele de opinie au fost folosite de unele partide la guvernare în Republica Moldova pentru a măslui într-un final rezultatele scrutinelor.
 
„Deseori sondajele au fost folosite în scopuri politice de către decidenţii de la Chişinău. De exemplu, atunci când o guvernare îşi pregătea campania electorală, începea prin sondaje şi s-au făcut acuzaţii din acest punct de vedere în anumite perioade. Se încerca să se prefigureze un rezultat mai bun decât cel care părea mai aproape de adevăr, în eventualitatea în care ar fi urmat să fie acumulate puncte în timpul scrutinului pe nişte căi ocolitoare”, a spus ziaristul. 

Referindu-se la un sondaj de opinie dat publicităţii joi la Chişinău, jurnalistul Victor Nichituş a remarcat legitatea dezvăluită de toate cercetările atunci când e vorba de nemulţumirea socială faţă de mersul lucrurilor în ţară.

„În Republica Moldova lumea a fost mereu nemulţumită şi a spus mereu că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar cel mai mic procentaj de nemulţumiţi a fost în 2001, atunci când Vladimir Voronin a ajuns preşedintele Republicii Moldova. Aceasta vorbeşte despre nişte închistări pe care le are societatea moldovenească, nişte rămâneri mentale în spaţiul sovietic. Încăţ cetăţenii din Republica Moldova nu s-au obişnuit a gândi altfel chiar dacă au trecut 25 de ani de independenţă”, a spus ziaristul.