Expert Promo-LEX: Criteriile de stabilire a circumscripţiilor uninominale sunt vagi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expert Promo-LEX: Criteriile de stabilire a circumscripţiilor uninominale sunt vagi

Criteriile de stabilire a circumscripţiilor uninominale sunt destul de vagi. O apreciere în acest sens a formulat Pavel Postică, director de programe la Asociaţia Promo-LEX, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8.

„Dacă noi o să încercăm să împărţim numărul de alegători pe care l-am avut la ultimele alegeri, care constituie baza de calcul pentru circumscripţiile electorale, constatăm că doar pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale noi trebuie să deschidem cel puţin 47 de circumscripţii electorale”, spune Pavel Postică. Potrivit lui, aceasta înseamnă că pentru restul alegătorilor rămân patru circumscripţii, notează IPN.

Valeriu Munteanu, vicepreşedintele Partidului Liberal, susţine că criteriile de stabilire a circumscripţiilor sunt politice. „Legea poate fi întinsă astfel încât orice circumscripţie poate fi croită şi desenată după bunul plac al PD-ului şi/sau al PSRM-ului”, spune vicepreşedintele PL.

Deputatul socialist Vasile Bolea a declarat că legea privind modificarea sistemului electoral, adoptată recent, prevede foarte clar criteriile şi condiţiile de stabilire a circumscripţiilor electorale. Parlamentarul susţine că a propus ca peste hotarele ţării să fie create 15 circumscripţii electorale, reieşind din datele Ministerului de Externe privind diaspora. Dintre acestea, deputatul a propus ca şapte să-i revină Federaţiei Ruse, două Italiei, în UE – o circumscripţie, în CSI – una, iar peste ocean – una-două circumscripţii. „Şi pentru cetăţenii noştri care locuiesc în stânga Nistrului – cinci circumscripţii”, a spus Vasile Bolea.

Similare