POLITIC

Editorial Conexiuni: COVID-19 domină agenda politică mondială. Cum putem face ca starea de urgenţă să nu alunece în dictatură

post-img

Pandemia COVID-19 domină agendele politice şi economice ale ţărilor de pe mapamond şi această realitate va fi cu noi încă multe luni, dacă nu tot anul. Datorită acestui fapt monitorizarea politicilor guvernamentale de către opoziţie şi mass media este poate chiar mai importantă decât în timpurile normale.

Alegerea noului lider laburist în Marea Britanie, Keir Starmer, în locul lui Corbyn, este un lucru pozitiv în acest context. Avem o nevoie mai mare atât de eficienţa partidelor aflate la guvernare, cât şi a celor din opoziţie, avem nevoie de implicarea plenară a societăţii civile şi mass media deoarece pandemia duce inclusiv la blocarea  comerţului, iar o criză alimentară ar fi ultimul lucru de care avem nevoie.

Responsabilitatea este a noastră a tuturor să facem faţă acestei provocări formidabile. Este indiscutabil faptul că pandemia COVID-19 impune măsuri extraordinare pentru a salva vieţi şi pentru a menţine ordinea şi buna funcţionare a societăţii.

Întrebarea fundamentală este la ce drepturi dorim noi, cetăţenii, să renunţăm temporar pentru a trece de această grea încercare.
Unde se află acel echilibru într-o eficienţă mai mare a statului şi drepturile noastre restricţionate pentru a obţine acel grad mai înalt de eficienţă? În ce măsură avem încredere în cei care ne conduc? Vor fi politicienii oneşti sau vor continua să extragă rentă din societate, folosindu-se de starea de urgenţă?

La începutul Acestei săptămâni, bunăoară, Parlamentul Ungariei i-a oferit lui Victor Orban puteri sporite pentru o perioadă nedefinită, acesta guvernând de acum încolo prin decrete. Chiar şi legile actuale pot fi anulate. Nu suntem siguri dacă era chiar necesar ca Orban să-şi asume prerogative pe care în istorie le-au avut doar dictatorii.

Nici aici la noi lucrurile nu par să reprezinte un contract onest între societate şi guvernanţii actuali. Pachetul de măsuri anticriză adoptat săptămâna curentă de Guvernul Republicii Moldova prin asumarea de răspundere încearcă, cu jumătăţi de măsură, să gestioneze situaţia complicată în domeniul economic. Însă, profitând de ocazie, în pachetul respectiv s-au strecurat, ca prin minune, lucruri care nu par să aibă legătură cu lupta cu pandemia, în beneficiul comercianţilor de ţigări, duty free şi explorarea subsolului.

Falimentarea treptată a ideii de statalitate pe parcursul a 30 de ani s-a datorat şmecherilor de diferite culori ideologice, dar preocupaţi de îmbogăţirea personală.

Încercaţi cel puţin pe timp de pandemie să nu fiţi escroci pentru că ţara o facem noi şi dacă pe timp de criză avem aceleaşi instincte de parvenire atunci chiar nu putem cere loialitate cetăţenilor, nici respectarea legilor.