POLITIC

Deputaţii blocului ACUM au început dezbaterea proiectelor din aşa-zisul pachet antioligarhic

În lipsa unui consens cu socialiştii, deputaţii blocului ACUM dezbat, cu societatea civilă, proiectele din aşa-zisul pachet antioligarhic. Prima dată a fost luată în colimator legea obţinerii cetăţeniei prin investiţii. Experţii şi deputaţii blocului ACUM au vorbit despre dezavantajele documentului şi spun că, prin dezbaterea publică a legii, îşi propun să informeze cetăţenii despre efectele ei negative.

Unii experţi economici şi deputaţii blocului ACUM spun că legea obţinerii cetăţeniei prin investiţii va încuraja corupţia şi spălarea banilor.
 
„Există riscul ca legea cetăţeniei în varianta în care a fost promovată în Republica Moldova să fie un coridor de spălare de bani de orgine murdară, atât extrase anterior de cetăţenii de aici din Republica Moldova, prin interpuşi, sau alţii din alte jurisdicţii să fie beneficiari ai acestei cetăţenii din Republica Moldova”, a declarat expertul economic Veaceslav Negruţă.
 
„Ceea de ce au nevoie investitorii, nu e să obţină cetăţenie, fiindcă aceasta implică responsabilităţi. În anumite cazuri prevede interdicţia de a avea dublă cetăţenie. Ei au nevoie de viză de reşedinţă pentru a avea acces la investiţiile lor şi a-şi putea administra businessul”, a precizat expertul economic Sergiu Gaibu.
 
Deputaţii blocului ACUM spun că, în urma dezbaterilor cu experţii economici, oamenii vor înţelege mai uşor efectele acestei legi şi, ulterior, votanţii PD şi PSRM vor pune presiune pe reprezentanţii lor în Parlament să abroge aceast act normativ.
 
„Am vrut să le explicăm încă o dată ce presupune această lege şi să le solicităm sprijinul în discuţiile pe care le au cu cei care-i reprezintă în parlament. Mă refer la alegătorii PD-lui şi socialiştilor să insiste ca aceste forţe politice să voteze proiectul nostru de lege”, a spus lidera PAS, Maia Sandu.
 
În anul 2017, Parlamentul de la Chişinău a adoptat aşa-zisa lege a cetăţeniei prin investiţii. Documentul prevede că străinii vor putea obţine cetăţenia Republicii Moldova dacă vor contribui cu cel puţin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250 de mii de euro în domeniile de dezvoltare strategică. Potrivit legii, străinii care vor să devină cetăţeni ai Republicii Moldova trebuie să aibă o bună reputaţie economică şi financiară, să nu aibă antecedente penale, să nu fie implicaţi în cazuri de spălare a banilor sau finanţare a terorismului. Autorii legii spun că astfel vor fi stimulate investiţiile străine.