Deputat PD: Democraţii vor vota cu fermitate Legea ONG-urilor
Sursa foto:PD Vizualizari:

Deputat PD: Democraţii vor vota cu fermitate Legea ONG-urilor

Partidul Democrat cu siguranţă va vota Legea cu privire la organizaţiile non-guvernamentale şi în Parlament cu siguranţă vor exista peste 50 de voturi pentru adoptarea acestui proiect de lege. O spune deputatul PDM, Ion Leucă, cel care menţionează că amendamentele, pe care le propun deputaţii din Partidul Socialiştilor, trebuie studiate minuţios în comisiile parlamentare de specialitate. O condiţie pentru ca acestea să fie acceptate este ca ele să nu vină în detrimentul parcursului european al Republicii Moldova. Declaraţiile au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Votarea condiţiilor UE: turnură neaşteptată a majorităţii parlamentare”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Ion Leucă a menţionat că cea de-a doua tranşă de 30 de milioane de euro din asistenţa macrofinanciară, acordată de Uniunea Europeană, este extrem de necesară, în condiţiile pandemiei din ţară. Potrivit lui, colegii săi, la şedinţa fracţiunii PDM, au declarat că vor susţine necondiţionat Legea ONG-urilor, care se regăseşte printre condiţionalităţi. Deputatul consideră că ar fi incorect din partea Partidului Democrat, indiferent de toate animozităţile care sunt în coaliţia de guvernare, să nu susţină acest proiect. Şi aceasta în condiţiile în care, chiar preşedintele PDM, în calitate de premier, a promovat această lege, a negociat-o la Bruxelles.

Potrivit lui, prin declaraţiile de astăzi, preşedintele Igor Dodon a dat cumva speranţa că el şi-a revăzut unele viziuni referitor la aceste proiecte. „Şi aceasta pentru că, de la declaraţia că, în caz că PDM votează Legea cu privire la ONG-uri, se rupe coaliţia şi până la declaraţia cu privire la găsirea unui compromis, este o cale destul de optimistă”, a spus el.

Deputatul susţine că PDM nu se simte cel mai confortabil în coaliţia cu PSRM, pentru că există mai multe viziuni diferite. Dar niciodată PDM nu va merge la compromis în ceea ce ţine de revizuirea parcursului european al Republicii Moldova. „Şi în acest context, aflarea PDM în actuala coaliţie, dacă nu este spus prea tare, este o garanţie pentru cetăţeni şi, nu în ultimul rând, pentru alegătorii noştri, că vom păstra acest parcurs, inclusiv cu votarea acestor legi. Şi acesta va fi aportul democraţilor la îndeplinirea acelor angajamente pe care Republica Moldova urmează să le înfăptuiască în acest parcurs european şi în implementarea Acordului de Asociere cu UE”, a spus Ion Leucă.

Parlamentarul este de părere că poziţia colegilor de coaliţie s-ar fi schimbat ca urmare a argumentelor prezentate de conducerea PDM în cadrul şedinţelor coaliţiei, dar şi în general în cadrul discuţiilor care au loc permanent: „Şi acest fapt i-a făcut pe partenerii de coaliţie să fie mai flexibili. PDM a mers în această coaliţie nu prea atractivă pentru o parte din alegătorii săi, dar formaţiunea a mers la acest compromis reieşind din interesele cetăţenilor, ţării şi parcursului european”.

Cât ţine de amendamentele înaintate de colegii de coaliţie din PSRM, Ion Leucă spune că încă nu a reuşit să le studieze, dar, dacă ele vin să limiteze dreptul organizaţiilor non-guvernamentale la exprimare pe subiecte politice, acestea nu pot fi susţinute. Deputatul susţine că mereu a fost adeptul ca experţii din diverse domenii să-şi facă treabă şi le poartă respect experţilor care vin cu aport pentru îmbunătăţirea legislaţiei. „În aceste condiţii, amendamentele socialiştilor vor fi susţinute, doar dacă ele nu vin în detrimentul parcursului european al Republicii Moldova”, a spus el.

Potrivit lui Ion Leucă, PDM şi-a exprimat disponibilitatea şi voinţa politică să voteze Legea cu privire la ONG-uri. Şi la Biroul Permanent al Parlamentului reprezentanţii formaţiunii au insistat că legea să fie examinată cât mai curând, chiar săptămâna aceasta. „Acum este important să se lucreze în comisiile parlamentare de specialitate, în cadrul căror amendamentele propuse să fie examinate, iar ulterior, fiecare fracţiune să decidă. Coaliţia de guvernare va încerca să aibă o poziţie unică. Deputaţii democraţi, pentru care acest proiect de lege este mult mai necesar, au dat dovadă de compromis atunci când s-a votat acordarea creditului rusesc. Or, acum este rândul celorlalţi colegi de coaliţie, PSRM, să demonstreze flexibilitate şi compromis”, a spus deputatul.  

Dezbaterile „Votarea condiţiilor UE: turnură neaşteptată a majorităţii parlamentare” sunt ediţia a 138-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundaţia germană Hanns Seidel.

Similare
RECOMANDĂRI