Delegaţia transnistreană în CUC este necooperantă, potrivit Biroului politici de reintegrare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Delegaţia transnistreană în CUC este necooperantă, potrivit Biroului politici de reintegrare

Problemele ce vizează situaţia din Zona de Securitate şi soluţiile privind asigurarea liberei circulaţii şi securităţii pe podul peste râul Nistru în preajma localităţilor Gura Bâcului şi Bâcioc au fost discutate în cadrul celei de-a doua şedinţe, neordinare, a Comisiei Unificate de Control, care a avut loc pe 26 iulie în oraşul Bender, sub preşedinţia delegaţiei Federaţiei Ruse.

Problema privind asigurarea securităţii şi liberei circulaţii în preajma podului peste râul Nistru între satele Gura Bâcului şi Bâcioc a fost examinată în cadrul celei de-a doua şedinţe, neordinare, a Comisiei conduse la fel de copreşedintele CUC din partea Federaţiei Ruse, Ilia Uvarov. Discuţiile s-au axat pe propunerile de compromis ale delegaţiei Federaţiei Ruse, prezentate la şedinţa CUC din 28 iunie, care prevăd implementarea mecanismului de monitorizare şi asigurare a liberei circulaţii pe podul nominalizat doar de către militarii Forţelor Mixte de Pacificare în comun cu angajaţii Poliţiei şi aşa-numita „miliţie transnistreană” conform prevederilor Acordului din 21 iulie 1992 şi deciziilor ulterioare ale CUC.

Reprezentanţii Tiraspolului şi de această dată au respins categoric propunerile în cauză fără argumente temeinice. Nedorinţa delegaţiei transnistrene de a identifica o soluţie de compromis duce la blocarea în continuare a activităţii Comisiei Unificate de Control şi subminează substanţial eficienţa Misiunii de pacificare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, scrie Moldpres cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Delegaţia Republicii Moldova în CUC a chemat toate părţile, în special componenta transnistreană şi cea a Federaţiei Ruse, să se abţină de la orice acţiuni unilaterale în perioada vacanţei (august), inclusiv de la exerciţii militare, care ar putea să destabilizeze situaţia în Zona de Securitate, aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi. Reprezentanţii Tiraspolului şi ai Federaţiei Ruse au lăsat această adresare fără comentarii.

Următoarea şedinţă a CUC va avea loc la 6 septembrie.

Similare
RECOMANDĂRI