Declaraţie: PLDM cere blocului ACUM să se disocieze de acţiunile subversive al PSRM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Declaraţie: PLDM cere blocului ACUM să se disocieze de acţiunile subversive al PSRM

Biroul Permanent Central al PLDM a aprobat o declaraţie privind situaţia social-politică de după crearea coaliţiei de guvernare PSRM-ACUM. În document se menţionează că democraţia şi statul de drept din Republica Moldova se află într-un mare pericol, iar PLDM îi cere componentelor blocului ACUM să demonstreze se disocieze de PSRM, în caz contrar alegerile parlamentare anticipate vor fi inevitabile, iar cele locale din octombrie ar putea fi câştigate de partidul pro rus al lui Dodon.

Democraţia şi statul de drept din Republica Moldova se află într-un mare pericol. Sub acoperirea actualei majorităţi parlamentare, are loc acapararea celor mai importante instituţii şi structuri ale statului de către partidul pro Putin, condus de Igor Dodon.

Astfel, funcţia de preşedinte al Parlamentului a fost ocupată de Zinaida Greceanîi, colega de partid a lui Igor Dodon. Centrul Naţional Anticorupţie a încăput pe mâinile lui Ruslan Flocea, unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai lui Igor Dodon. În funcţia de secretar al Consiliului Suprem de Securitate a fost desemnat Victor Gaiciuc, un alt apropiat al lui Dodon. Funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate a fost atribuită lui Alexandru Esaulenco, persoană agreată de Dodon. Ministerul Apărării a revenit, prin partajare politică, partidului socialiştilor, coordonat de preşedintele Dodon. În funcţia de Procuror general interimar a fost ales Dumitru Robu, o persoană aservită regimului Plahotniuc, cu care a colaborat Igor Dodon. În fruntea Curţii Constituţionale a ajuns, în condiţii de netransparenţă şi pe criterii politice, Vladimir Ţurcan, deputat din partidul lui Dodon.

Contrar angajamentelor asumate, noua majoritate parlamentară încă nu a declanşat procesul de deoligarhizare şi de scoatere din captivitate a statului. Nimeni din cei care au uzurpat recent puterea în stat nu a fost tras la răspundere, iar cei vizaţi direct au fost lăsaţi să evadeze din ţară nepedepsiţi.

Investigaţiile privind furtul miliardului s-au împotmolit, iar comisia de anchetă aşa şi nu a obţinut anexele originale cu beneficiarii din raportul Kroll 2.

Contrar promisiunilor de a elimina schemele de monopol de pe piaţă şi intermediarii din sistemul energetic, de a îmbunătăţi mediul de afaceri şi de a crea locuri de muncă acasă cu salarii mai mari, guvernarea înăspreşte politica fiscală şi împovărează oamenii cu majorări de tarife şi scumpiri.

Având în vedere cele expuse mai sus, PLDM condamnă pasivitatea cu care PPDA şi PAS asistă la acapararea puterii în stat de către un partid care reperezintă deschis interesele Federaţiei Ruse. Creditul de încredere pe care l-am acordat blocului ACUM la ultimul scrutin parlamentar şi la crearea guvernului de coaliţie s-a epuizat.

Partidul Liberal Democrat din Moldova cere PPDA şi PAS să se disocieze de acţiunile subversive ale PSRM de politizare a instutuţiilor statului şi să oprească acest proces de subjugare a Republicii Moldova, demonstrând astfel că nu sunt complici la războiul hibrid, pe care preşedintele rus Vladimir Putin îi poartă pentru a-şi menţine dominaţia politică şi economică în spaţiul post-sovietic. În caz contrar, alegerile parlamentare anticipate vor fi inevitabile, cele locale din octombrie ar putea fi câştigate de partidul pro rus al lui Dodon, iar responsabilitatea pentru haosul şi instabilitatea din ţară va reveni în întregime tuturor componentelor actualei coaliţii de guvernare.

Facem apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova să pună presiune pe actuala guvernare pentru a o determina să îşi respecte promisiunile şi angajamentele asumate privind dezrădăcinarea corupţiei, îmbunătăţirea calităţii vieţii, relansarea economiei şi a procesului de integrare europeană”, se spune în declaraţia aprobată de liberal-democraţi.

La reuniune, Biroul Permanent Central al PLDM a decis, de asemenea, convocarea Consiliului Politic Naţional al partidului pe 24 august 2019.

Similare
RECOMANDĂRI