POLITIC

Criticele europarlamentarilor, văzute diferit de putere şi opoziţie

post-img

Guvernării de la Chişinău trebuie să-i fie ruşine de criticile care au fost aduse Republicii Moldova de către unii parlamentari europeni. Totodată, declaraţiile acestora nu s-au soldat cu nicio decizie concretă a Parlamentului European vizavi de Republica Moldova. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Deputatul neafiliat Lilian Carp a menţionat că celor aflaţi la guvernare trebuie să le fie ruşine că prin acţiunile lor au adus Moldova pe agenda Uniunii Europene într-un asemenea hal. „Există temerea Uniunii Europene că Republica Moldova, care a avut un credit de încredere foarte mare în perioada 2009-2016, poate chiar în avans pe anumite planuri, derapează de la anumite recomandări care sunt făcute”, informează IPN.

Vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Mihai Popuşoi, consideră că în Parlamentul European au răsunat critici foarte dure şi s-a developat complet pro-europenismul de faţadă al Partidului Democrat. „Deja nu mai încape niciun dubiu în nicio capitală europeană şi nici la Bruxelles că PDM doar pretinde că este un partid pro-european şi aceste lucruri se văd în fiecare zi”, a afirmat vicepreşedintele PAS.

Deputatul PSRM, Bogdan Ţîrdea, a menţionat că este de acord cu acele critici aduse de europarlamentari faţă de sistemul justiţiei şi suspendarea finanţării unor programe. „Eu aş fi fost bucuros ca Parlamentul European să discute problema statului capturat, despre sistemul oligarhic, furtul miliardului, despre spălarea celor 22 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă”, spune deputatul socialist.

Analistul politic Roman Mihăeş consideră că nu există nicio decizie a Parlamentului European, a Comisiei Europene sau Consiliului European de suspendare a finanţării macrofinanciare. Potrivit lui, în Parlamentul European au fost diverse opinii inclusiv referitor la noul sistem electoral din Republica Moldova. „Un deputat german a spus că în Germania la fel este sistemul electoral mixt şi asta nu înseamnă că Germania trebuie să fie dată afară din UE sau să-i fie suspendată finanţarea. Republica Moldova a făcut sistemul mixt la fel ca şi în Germania. Unde-i crima aici? Deputatul din Germania a spus foarte corect – depinde cum va fi implementat acest sistem”, spune Roman Mihăeş.