POLITIC

Cristian Diaconescu: În acest moment, Chişinăul, Maia Sandu, ca preşedinte, au o deschidere extraordinară către occident

post-img

În contextul crizei energetice, Republica Moldova trebuie să coopereze cu partenerii săi, iar Chişinăul, Maia Sandu, ca preşedinte, au o deschidere extraordinară către UE, susţine ex-ministrul de Externe al României, preşedintele PMP, Cristian Diaconescu.

„Orientarea pro-europeană are un preţ. Energia şi costul la energie reprezintă instrumente foarte interesante prin care fie să se încurajeze un anumit tip de stabilitate internă politică, fie să se descurajeze, iar cetăţenii să devină suspicioşi în legătură cu instituţiile şi sistemul politic din ţară şi să se gândească la alternative, să scadă nivelul de neîncredere în deciziile care se iau. În acest moment, jocul privind preţul la gaze a reprezentat argumente economice, dar în aceeaşi măsură şi de acţiune strategică sau tactică. Stabilirea preţului la gaz este un joc în derulare. Continuă să fie un joc geopolitic. Argumentul energiei este un fel de pârghie ce se foloseşte din punct de vedere tactic în multe locuri din lume. Republica Moldova se află între blocuri şi din acest punct de vedere, orice fel de vulnerabilitate se va folosi pentru a maximiza un anume tip de nemulţumire a societăţii. În acest moment, Chişinăul, Maia Sandu, ca preşedinte, au o deschidere extraordinară către occident. Lucrurile sunt sofisticate, trebuie păstrate într-un anumit tip de echilibru, iar pentru acest lucru Republica Moldova trebuie să joace. Nu se poate izola să aştepte la un moment dat să se întâmple ceva bine, mai ales din punct de vedere economic. Trebuie să joace, să fie prezentă şi să fie proactivă în acest moment. În legătură cu preţul la energie, această temă va rămâne foarte sus pe agenda publică atât a cetăţenilor, cât şi a întregii comunităţi internaţionale.”, a declarat Cristian Diaconescu, în timpul emisiunii Punctul pe Azi, de la TVR Moldova.

În ultima perioadă în care Republica Moldova s-a aflat într-o criză energetică, s-a obervat o solidaritate şi susţinere din partea partenerilor.

 „Republica Moldova nu mai este singură la nivel internaţional, iar lucrurile au luat o turnură cu totul opusă la ceea cu ce erau obişnuiţi cetaţenii în timpul guvernării anterioare. Europa demonstrează că în momentul în care porneşti pe un drum şi arăţi ca doreşti să faci aceşti paşi spre integrare europeană, nu vei fi lăsat singur. S-a văzut şi în această perioadă de pandemie, şi în această criză energetică. În aceşti cinci ani trebuie făcută o strategie pe termen lung şi în felul acesta nu va fi această problemă, de câte ori expiră contractul cu Gazprom-ul şi nu va mai exista această dependenţă de Rusia, pentru că există o dependenţă energetică de Rusia.”, spune secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, Adrian Dupu.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.