Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

CEC a dat aviz negativ desfăşurării alegerilor prezidenţiale şi parlamentare timp de două zile consecutiv

Aviz negativ din partea Comisiei Electorale Centrale pentru iniţiativa legislativă de modificare a Codului Electoral, astfel încât alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare să fie organizate timp de două zile consecutiv. Principala instituţie electorală a Republici Moldova şi-a argumentat decizia prin risipa nejustificată de fonduri care s-ar cheltui dacă scrutinele ar avea loc două zile la rând.

Deputaţii PPDA au propus, într-un proiect de modificare a Codului Electoral, ca scrutinele prezidenţiale şi cele parlamentare să se desfăşoare atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în dispora, timp de două zile consecutiv, sâmbătă şi duminică.

Potrivit membrilor CEC, organizarea scrutinelor două zile ar necesita fonduri suplimentare din bugetul de stat, iar ţara nu-şi poate permite astfel de cheltuieli.

„În ceea ce priveşte cheltuielile pentru o zi suplimentară de vot, pentru serviciile de pază ale buletinelor de vot, servicii poştale, îndemnizaţiile membrilor şi birourilor electorale, chetuieli pentru apă, ceai, cafea. Suma estimată este de 44 milioane. Aceeaşi sumă este aplicată şi în cazul turului 2 de scrutin la alegerile prezidenţiale”, a precizat DORIN CIMIL, preşedinte CEC.

Proiectul propus de PPDA mai prevede suplimentarea numărului de buletine de vot acordate secţiilor de votare deschise în străinătate. Acum, potrivit legii, unei secţii de votare din străinătate nu-i pot fi acordate mai mult de 5 mii de buletine de vot, PPDA propune ca acest număr să crească până la 10 mii. Proiectul PPDA urmează să fie supus dezbaterilor şi în comisiile permanente ale Legislativului.
Similare
RECOMANDĂRI