Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Andrian Candu, despre relaţia Moldova - România: Am vrea să mergem mai repede pe proiecte de integrare

În relaţia dintre România şi Republica Moldova ar fi nevoie de implementarea mai multor proiecte de integrare. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, invitat la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR MOLDOVA.

Potrivit şefului Legislativului, din partea Republicii Moldova se doreşte implementarea mai rapidă a mai multor proiecte care ar uni la propriu cele două maluri, inclusiv procese ce ţin de integrarea sistemelor financiare, educaţionale şi de infrastructură.

„În acelaşi timp cred că se pot mult mai multe şi mai repede, dacă vorbim despre aceleaşi proiecte de infrastructură, gazoduct şi interconexiunea pe curent electric, sau drumuri, poduri. Ar fi bine să se depună mai multe eforturi ca să mergem mai repede în procesele de integrare. Proiectele importante sunt cele care vor integra anumite procese, începând de la infrastructura energetică, a drumurilor, inclusiv comunicaţii, aeriană, cale ferată etc. Vrem să avem o cale ferată Bucureşti - Chişinău, cu un tren rapid, vrem să avem un sistem integrat financiar-bancar, la fel ca şi în domeniul educaţiei, poate un curriculum comun. Vrem astfel de procese de integrare mai rapide, realizate mai repede şi mai calitativ”, mai punctează Candu.

Speakerul a reiterat faptul că ajutorul României pentru Republica Moldova este esenţial în procesul de integrare europeană.

„România este un partener la fel cum a fost şi va fi în continuare cel mai important partener pentru Republica Moldova. Atât la nivel de comerţ, investiţii, cât şi a proiectelor de infrastructură. România a fost mereu alături de Republica Moldova şi în proiectele sociale. Ajutorul acordat sub forma celor 100 de microbuze, grădiniţe, teatre, muzee, etc. Indiferent de guvernarea şi culoarea politică de la Bucureşti, Republica Moldova este o prioritate pentru clasa politică din România şi asta bucură”, a afirmat Andrian Candu.
Similare
RECOMANDĂRI