POLITIC

30 decembrie 1947: Regele Mihai este obligat de comunişti să abdice

post-img

„Abdic pentru mine şi pentru urmaşii mei de la Tron, renunţând pentru mine şi pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca Rege al României. Las poporului român libertatea de a-şi alege noua formă de Stat”.

Acum 71 de ani, în 30 decembrie 1947, regele Mihai era obligat de comunişti să semneze actul de abdicare. În seara aceleiaşi zile, era proclamată Republica Populară Română (RPR). 

După falsificarea grosolană a alegerilor parlamentare din 19 noiembrie 1946, prin care opoziţia practic fusese anihilată, şi semnarea tratatului de pace prin care deveneau efective pierderile teritoriale aplicate prin Pactul Ribbentrop-Molotov, în calea comuniştilor nu mai stătea decât regele. 

În noiembrie 1947, regele Mihai este invitat să ia parte la nunta principesei Elisabeta, în Anglia. Comuniştii îl sfătuiesc să accepte şi îi dau de înţeles că nu mai este necesar să se întoarcă. Totuşi, în 21 decembrie, regele revine în România şi merge la Sinaia, ca să sărbătorească Crăciunul. În 29 decembrie, primeşte un telefon de la prim-ministrul Petru Groza, pentru a veni la Bucureşti, la Palatul Elisabeta, a doua zi, la ora 10.30. 

La întâlnirea din 30 decembrie, au participat regele Mihai şi regina-mamă Elena şi comuniştii Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. „

Reîntoarcerea Suveranului nu a convenit treimii comuniste – Ana Pauker, Vasile Luca si Gheorghe Gheorghiu-Dej – care a trebuit să ia în grabă măsuri pentru alungarea Regelui.Marţi, 30 decembrie 1947, primul-ministru, Petru Groza (cu pistolul în buzunar) şi secretarul general al PCR, Gheorghe-Gheorghiu-Dej, îl şantajează pe Rege, că, dacă nu iscăleşte abdicarea în acea noapte, vor fi omorâţi 1.000 de studenţi arestaţi pentru că manifestaseră în favoarea Regelui. În această situaţie gravă, Mihai a spus: „Nu va curge sânge din pricina mea!”, şi a semnat abdicarea.