Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un grup de bibliotecari a lansat Povestea de seară... pe Facebook

Când părea că dispare în "negura digitalizării", povestea de seară a prins din nou viaţă pe… internet. Un grup de entuziaşti de la Biblioteca Târgovişte din Chişinău a reînviat frumoasa tradiţie a poveştilor spuse la TV. De mai bine de două luni, bibliotecarii se transformă în actori, regizori şi cameramani pentru a duce copiiilor "Povestea de seară de pe Facebook."

A descoperit farmecul poveştilor pe când era copil, iar în scurt timp, Liliana Juc a devenit "povestitorul" clasei. Reuşea să dea viaţă personajelor prin voce şi mimica.
  
„Îmi plăcea aceste rol şi mă uitam cu satisfacţie, cu admiraţie la prezentatorii care spuneau poveşti pe sticlă. Aveam chiar aşa un vis ascuns, cum ar fi să faci o poveste pentru public”, spune Liliana Juc,  şef, filiala "Târgovişte", Biblioteca Municipală "B.P. Hasdeu"
 
Nu a devenit prezentatoare TV, dar soarta i-a dăruit poveşti din plin, la… bibliotecă.
 
„Povestea avea un loc aparte, aşa m-am străduit eu, îmi plăcea să fac poveşti pentru copii, să le narez, să-I fac şi pe ei să îndrăgească povestea. Am început să confecţionez mici acareturi şi am ajuns până la păpuşi”, mai spune Liliana Juc.
 
Timp de trei ani, împreună cu Violeta Lisnic, a reuşit să confecţioneze peste o sută de păpuşi cu care teatralizează poveşti pentru cititorii bibliotecii.

„Prima data am confecţionat păpuşile de mână, pe urmă am început cu păpuşi de degete, din fetru confecţionate”, spune Violeta Lisnic, şef, Oficiul Copii, Filiala "Târgovişte", Biblioteca "B.P. Hasdeu"
 
În ianuarie, când gerul ţinea cititorii departe de bibliotecă, le-a venit ideea de a aduce povestea în casa fiecărui copil. Cum? Simplu.

„Am filmat o poveste, am distribuit-o pe facebook şi am văzut că cineva dintre mămici ne-a întrebat:  şi va fi aşa şi mai departe? Am văzut atâtea avize pozitive, doresc să mai apară, când va apărea?”, povesteşte Liliana.
 
Şi-au unit atunci forţele. Colegele au devenit decoratori, regizori de platou, asistenţi de platou şi chiar cameramani pentru a realiza împreună: "Povestea de seară de pe Facebook"
  
„E foarte greu trebuie să stai în picioare, mai obosesc, în schimb vedem rezultatele frumoase şi ne bucurăm”, spune Violeta.
 
„Rolul meu este de sunet, eu găsesc melodii pentru fiecare poveste şi dacă e nevoie de sunete de animale. Îmi place această nouă abordare a poveştii, îmi place că mai mulţi copii deja o privesc şi le place şi lor”, spune Marta Moiseiev, bibliotecară în cadrul filialei "Târgovişte", Biblioteca "B.P. Hasdeu".
 
Iar munca lor a dat rezultate.  

Pentru a capta atenţia copiilor, poveştile sunt diverse. La fel şi păpuşile utilizate. Astfel, visul Lilianei Juc a devenit realitate iar copii se bucura de o călătorie în lumea eroilor preferaţi. Povestea de seară, în distribuţia bibliotecarilor de la Filiala Târgovişte poate fi vazută, în fiecare zi de marţi, la ora 20.00, pe Facebook.
Similare
RECOMANDĂRI