Birdwatching - o experienţă nouă oferită turiştilor în Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Birdwatching - o experienţă nouă oferită turiştilor în Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi”

Pe 1 aprilie a fost Ziua Internaţională a Păsărilor. Cu această ocazie mai multe agro-pensiuni din regiunea Orheiul Vechi au primit binocluri şi echipament pentru  birdwatching, sau observarea păsărilor. Asemenea experienţe în natură reprezintă un parcurs turistic de nişă, dezvoltat dinamic în destinaţiile occidentale şi solicitat tot mai des de tur-operatorii şi turiştii străini în pachetele turistice ale Republicii Moldova.

Acest concept de produs turistic a prins contur în octombrie 2018, când au fost elaborate 6 trasee turistice pentru observarea păsărilor, drumeţii şi cicloturism, situate în arealul Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Traseele, de complexitate diferită, de la 4 la 23 de kilometri, pot fi parcurse pe jos sau cu bicicleta, traversând defileele pitoreşti ale râului Răut. Adepţii acestui hobby sunt dispuşi să călătorească pe distanţe lungi pentru a vedea o pasăre în habitatul său natural şi a se bucura alături de localnici de viaţa rurală. Iniţiativa a fost realizată în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Culturii si Cercetării, cu asistenţa Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanţat de USAID şi de Guvernul Suediei, în parteneriat cu Societatea pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii din Moldova.

Andrei Chistol, Secretar de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării a menţionat: „Cu siguranţă diversificarea opţiunilor pentru turişti vine să sporească interesul lor pentru zona Orheiului Vechi, care este un monument natural de mare valoare pentru ţara noastră şi mai mult, este o destinaţia prioritară când vorbim despre turismul de agrement. Ministerul va susţine toate iniţiativele care vin să întărească potenţialul turistic al zonei şi gama largă de servicii pentru turiştii străini sau cei locali, care vor să redescopere această zona prin prisma birdawatching-ului.

Înainte de a-şi începe experienţa în natură, turistului i se oferă gratuit o hartă a traseelor turistice, un ghid al păsărilor din Rezervaţia Orheiul Vechi, cât şi un binoclu, care va fi pus la dispoziţie de către pensiunile din regiune (Eco Resort Butuceni, Vila Roz, Casa Verde, Casa din Lunca, Casa de sub Stîncă, La Anişoara, Valea Stâncii) şi Rezervaţia Cultural-Turistica Orheiul Vechi. Instruirea teoretico-practică în birdwatching şi echipamentul tehnic a fost oferit pensiunilor rurale de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanţat de USAID şi Guvernul Suediei.

Diana Lazăr, vice-directoare, Proiectul de Competitivitate din Moldova, a menţionat despre intenţia acestui suport, zicând: „Birdwatching-ul este un trend international, iar noi susţinem alinierea la tendinţele pieţii, în aşa fel creăm oportunităţi noi pentru turişti, îi atragem în zone importante din lanţul turistic local şi îi menţinem aici, oferindu-le posibilitatea să descopere nu doar habitatul păsărilor, ci şi gastronomia noastră unică, vinurile autohtone şi ospitalitatea care ne caracterizează. În aşa fel oferim oaspeţilor noştri emoţii, amintiri unice, sperând că aceştia ne vor recomanda prietenilor lor.”

Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi” este atractivă pentru birdwatching, întrucât aici trăiesc în jur de 100 de specii de păsări. Vizitatorul pasionat de turismul de aventură uşoară poate observa aceste păsări, care reprezintă o treime din numărul total de păsări care pot fi văzute în Republica Moldova.  De asemenea, de-a lungul traseelor, turiştii vor găsi panouri informative cu hărţi ale itinerariilor şi informaţii despre zona în care se află.

Experienţa este completată de obiectele turistice din zonă, opriri gastronomice şi puncte de cazare în pensiunile rurale ale Orheiului Vechi. În acest mod se intenţionează diversificarea ofertei turistice a Republicii Moldova. Cea mai vizitată atracţie turistică a ţării, Orheiul Vechi, îşi extinde astfel gama de servicii turistice şi ar putea prelungi timpul de şedere al vizitatorilor în căutare de o adevărată experienţă rurală, mai aproape de natură.

Pe parcursul anilor 2016-2017, turismul în Republicca Moldova a înregistrat o creştere medie anuală de 19%. În anul 2018, în Moldova au venit circa 160 de mii de turişti.

Iniţiativa a fost realizată cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Păsărilor,  prin colaborarea între Ministerul Educaţiei, Culturii si Cercetării şi Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanţat de USAID şi de Guvernul Suediei, în colaborare cu Societatea pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii.
Similare
RECOMANDĂRI