Vindeau droguri în preajma şcolilor: pacheţele mici, a câte 100 de lei fiecare. Un grup criminal, deconspirat de oamenii legii
Sursa foto:politia.md Vizualizari:

Vindeau droguri în preajma şcolilor: pacheţele mici, a câte 100 de lei fiecare. Un grup criminal, deconspirat de oamenii legii

Activitatea unui grup criminal organizat, specializat în circulaţia ilegală a drogurilor etnobotanice, a fost documentat pe parcursul a trei luni de către Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, în comun cu ofiţerii Direcţiei Generale Urmărire Penală şi Inspectoratului Naţional de Investigaţii al IGP.

S-a constatat că, mebrii grupării, împărţind bine rolurile între ei, au creat o reţea bine structurată de procurare, transportare, distribuire şi comercializare a produselor etnobotanice, în proporţii deosebit de mari atât în raza municipiului Chişinău, cât şi în alte localităţi ale Republicii Moldova.

În rezultat, au fost identificaţi 11 membri ai grupului, cu vârsta cuprinsă între 20-55 ani, 9 dintre ei fiind anterior judecaţi pe infracţiuni similare, care acţionau sub conducerea liderului grupului, care de rînd cu un alt membru al grupării, este deţinut în unul din penitenciarele din Republica Moldova.

Astfel, conform rolurilor determinate unii membri primeau substanţele etnobotanice în cantităţi mai mari, alţii le repartizau şi împachetau în cantităţi mai mici în pachete de tip zip-lock cu greutatea între 3 – 5 grame, ulterior distribuite pentru realizare dealerilor stradali.

Aceştia vindeau în diferite locuri publice, inclusiv în apropierea instituţiilor de învăţământ, din mun. Chişinău şi alte raioane ale ţării. 
Zilnic, suspecţii vindeau consumatorilor, preponderent adolescenţilor, 100 pachete, la un preţ de 100 lei per pachet.

În cadrul cauzei penale au fost efectuate 15 percheziţii atât la domiciiliile şi mijloacele de transport a membrilor grupului cât şi în incinta a două instituţii penitenciare. În urma percheziţiilor, poliţiştii au depistat şi ridicat circa 300 000 lei, obţinute în urma practicării activităţii ilegale, produse etnobotanice împachetate în diferite cantităţi pentru realizare cu o greutate totală de peste 3 kg, telefoane mobile, cartele SIM, calculatoare şi două automobilele utilizate în activitatea criminală, notiţe şi carnete cu înscrisuri de ciornă ce reflectă evidenţa realizării produselor etnobotanice.

Tot în cadrul cauzei penale au fost efectuate şi alte acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, cum ar fi: investigaţii sub acoperire, achiziţii de control, documentarea cu ajutorul mijloacelor tehnice moderne, urmărirea vizuală, interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice.

Astfel, la 6 februarie a.c., au fost reţinute 9 persoane, activităţile de identificare a celorlalţi membri fiind în plină desfăşurare. De asemenea, se desfăşoară investigaţii financiare paralele, în scopul identificării şi sechestrării bunurilor obţinute pe cale criminală.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă închisoare de la 7 la 15 de ani.

Similare
RECOMANDĂRI