JUSTIŢIE

Un executor judecătoresc din dosarul „laundromatul rusesc” scapă de pedeapsă

post-img

Executorul judecătoresc Svetlana Mocan scapă de pedeapsă la cinci ani după ce a fost deferită justiţiei sub acuzaţii de abuz de serviciu, soldat cu urmări grave, în dosarul „laundromatul rusesc”. Recent, Curtea de Apel Chişinău a decis că faptele Svetlanei Mocan constituie o contravenţie, al cărei termen de prescripţie de tragere la răspundere a expirat. Între timp, Svetlana Mocan de mai bine de doi ani, Svetlana Mocan se află în căutare internaţională într-un alt dosar care vizează spălarea miliardelor de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar din R. Moldova, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit zdg, Svetlana Mocan a fost trimisă pe banca acuzaţilor în 2014, în dosarul, fiind învinuită de Procuratura Anticorupţie că între 2011-2014, activând în circumscripţia camerei teritoriale a executorilor judecătoreşti Centru, a săvârşit abuz de serviciu la executarea ilegală a ordonanţelor emise de Judecătoriile sectoarelor Centru, Ciocana, Râşcani, Buiucani, Botanica ale capitalei, Judecătoriile raioanelor Comrat, Căuşeni, Drochia, Ungheni, Teleneşti, precum şi Judecătoria Economică de Circumscripţie, inclusiv prin falsificarea a mai bine de 40 de ordonanţe.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, prin intermediul filialei Centru BC „Moldinconbank” SA din Chişinău, învinuita a dispus încasarea mijloacelor băneşti în mărime de 211 054 905 216,5 lei MDL de la conturile corespondente ale băncilor din Federaţia Rusă în favoarea creditorilor nerezidenţi.

Procurorii au solicitat condamnarea inculpatei la patru ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de opt ani.

În martie 2016, Svetlana Mocan a fost achitată de prima instanţă. Peste un an, Curtea de Apel Chişinău a schimbat însă hotărârea primei instanţe şi a condamnat-o pe Mocan la cinci ani de înschisoare într-un penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii şi exercita activităţi legate de circulaţia mijloacelor băneşti şi fixe pe un termen de zece ani. Nemulţumită de pedeapsă, Mocan a constestat decizia la CSJ, care a trimis dosarul la rejudecare, la Curtea de Apel Chişinău.

Pe 1 martie 2019, completul de judecată format din judecătorii Oxana Robu, Silvia Vrabii şi Stelian Teleucă a încetat procesul penal, calificând acţiunile Svetlanei Mocan drept contravenţie. Procesul contravenţioal însă a fost încetat „pe motivul intervenirii termenului de prescripţie de tragere la răspundere contravenţială”.

Continuarea o găsiţi pe ZdG.md.