Schemele de corupţie din educaţie: de la începutul anului, peste 60 de cadre didactice au ajuns în vizorul CNA
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Schemele de corupţie din educaţie: de la începutul anului, peste 60 de cadre didactice au ajuns în vizorul CNA

Cei cinci profesori de la Centrul de Excelenţă în Energetică şi Electronică, reţinuţi vineri, vor fi cercetaţi în stare de libertate. Asta după ce toţi şi-au recunoscut vina pentru primirea de recompense ilicite de la studenţi.

În procesul documentării, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au stabilit că profesorii ar fi primit remunerări ilicite de la discipolipentru lichidarea restanţelor la mai multe discipline. Potrivit informaţiilor acumulate, cadrele didactice le-ar fi creat intenţionat impedimente studenţilor, care refuzau să plătească pentru note, în special celor din ultimul an de studii, lăsându-i restanţieri. Astfel, pentru o notă de promovare, aceştia i-ar fi condiţionat să achite sume cuprinse între 300 şi 1400 de lei.

Amintim că aceasta nu este singura schemă de corupţie, documentată de CNA în sistemul educaţiei. Acum câteva luni, o reţea similară de estorcare de bani de la studenţi a fost identificată în cadrul Academiei de Studii Economice (ASEM). În acest dosar, procurorii au pus sub învinuire 60 de persoane dintre care 57 de profesori. Potrivit materialelor cauzei, cadrele didactice, împreună cu câţiva intermediari, pretindeau şi primeau de la studenţi diferite sume de bani pentru lichidarea restanţelor, pentru examene de promovare, pentru teze de licenţă etc.

În anul 2018, pe lângă alte domenii sociale, Centrul Naţional Anticorupţie şi-a declarat prioritare trei domenii în care îşi va spori prezenţa pentru a depista infracţiunile de corupţie: educaţia, sănătatea şi asistenţa europeană. Pe parcursul a 9 luni ale anului curent, CNA a mai documentat acte de corupţie şi în domeniul transportului, administraţiei publice locale, în sfera de prestare a serviciilor, medicină şi alte domenii unde cetăţenii sunt cel mai frecvent condiţionaţi să dea mită.

Similare
RECOMANDĂRI