R. Moldova pierde încă un caz la CEDO.  Guvernul, obligat să achite prejudicii de peste 1,5 milioane de euro
Vizualizari:

R. Moldova pierde încă un caz la CEDO. Guvernul, obligat să achite prejudicii de peste 1,5 milioane de euro

Curtea Europeană pentru Drepturile omului a aprobat o hotărâre privind satisfacţia echitabilă, repararea prejudiciului material şi moral în cauza Ojog şi alţii c. Moldovei, cu privire la dosarul Gemenii. Astfel, statul urmează să achite reclamanţilor un prejudiciu de 1,5 milioane de euro şi 5000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, dar şi 10.000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Prin hotărârea din 18 februarie 2020 Curtea de la Strasbourg s-a pronunţat referitor la satisfacţia echitabilă, după cum urmează:

a) Statul Pârât urmează să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de careva limitări a dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

b) În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, potrivit modului de mai sus, Statul pârât urmează să plătească reclamanţilor 2,120,000 Euro, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

c) Statul Pârât urmează să plătească reclamanţilor 1,500,000 Euro cu titlu de prejudiciu material, 5,000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10,000 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

„Dosarul se referă la admiterea abuzivă a unei revizuiri cu 15 ani în urmă. Interesant in acest dosar este că statul trebuie să plătească milioane de euro pentru litigiile dintre privati. El nu ar fi plătit nimic dacă judecătorii nu ar fi dat-o cu hoistea in gard. Apropo, admiterea revizuirii a avut loc după ce CEDO a inceput sa condamne Moldova pentru casarea neregulamentară a hotărârilor judecătoreşti irevocabile.

Nu cred că judecătorii nu îşi dădeau seama ce au făcut! Interesant este dacă cineva va răspunde material pentru acest prejudiciu”, precizează Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.

Similare
RECOMANDĂRI