Opinii: Actuala reformă a justiţiei nu va avea sorţi de izbândă
Sursa foto:IPN Vizualizari:

Opinii: Actuala reformă a justiţiei nu va avea sorţi de izbândă

Expertul constituţională Teodor Cîrnaţ consideră că actuala reformă a justiţiei, în forma în care a fost propusă de noua guvernare, nu va avea sorţi de izbândă. În opinia lui, aceasta pentru că este propusă de persoane care nu au capacitatea umană şi voinţă politică să o implementeze. Şi expertul în politici publice Ştefan Gligor este de părere că reforma actuală nu va aduce rezultate. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

„Dacă vrei să începi reforma în sistemul judecătoresc, trebuie să porneşti de la organele care numesc în funcţie aceste persoane. Deoarece, actuala lege cu privire la reforma Curţii Supreme de Justiţie, din punctul meu de vedere, e neconstituţională. În conformitate cu ceea ce se propune în prezent, se creează o comisie independentă de evaluare a judecătorilor CSJ. Unicul organ care numeşte în funcţie, eliberează, promovează judecători, în conformitate cu Constituţia, este Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Şi orice organe create de către Parlament, Guvern, în paralel cu CSM, din start subminează atribuţia constituţională care este acordată CSM-ului”, spune Teodor Cîrnaţ.

Şi expertul în politici publice Ştefan Gligor spune că vede fără rezultate actuala reformă a justiţiei propusă de noua guvernare. „Eu consideră că astăzi noi avem nevoie de reforma CSM-ului, reforma organelor CSM-ului, care sunt la fel de compromise ca şi componenţa Consiliului. Toate aceste organe ale CSM trebuie să-şi înceteze mandatul şi să modificăm regulile şi modul de organizare a alegerilor în rândul judecătorilor, să facem acest lucru supertransparent, pe reguli noi, să le arătăm şi demonstrăm judecătorilor că ei sunt cu adevărat independenţi, dar, în acelaşi timp, să cureţi sistemul de oameni odioşi. Aici ar interveni în paralel comisia aceasta de evaluare şi testare”, a menţionat Ştefan Gligor.

Fostul procuror-şef al municipiului Chişinău Ivan Diacov consideră că noua putere trebuia, a doua zi după ce a obţinut guvernarea, să demită componenţa Consiliului Superior al Procurorilor şi Consiliul Superior al Magistraturii, să facă alegeri libere şi corecte,„ sub lupă” şi atunci „judecătorii şi procurorii erau să voteze normal şi erau să fie aleşi oameni mai mult sau mai puţin liberi”.
Similare
RECOMANDĂRI