Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Justiţiei vrea să modifice legea privind alegerea CSM

Ia amploare războiul din sistemul judecătoresc. În timp ce magistraţii pregătesc o adunare în care să numească noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei a pregătit modificări legislative care sa imbunatateasca alegerea componentei CSM. De aceea, peste o săptămână în Republica Moldova ne-am putea trezi cu două Consilii Superioare ale Magistraturii.

„Într-adevăr vom fi într-un impas. Vor exista 2 consilii paralele.”
 
Tocmai pentru a evita o asemenea criză majoră în sistemul judecătoresc, astăzi Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. În acest mod, se va îmbunătăţi procedura de alegere a membrilor şi conducerii CSM.
 
„Acest proiect prevede anumite garanţii pentru acei judecatări care candidează la CSM, să aibă sufiecnt timp ca să-şi desfăşoare o campanie în favoarea sa în rândul colegilor judecători.” 
 
Totodată, s-a decis şi mărirea componenţei CSM cu doi profesori titulari de drept. În aceste condiţii, orice concurs de numire a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii ar trebui să aibă loc după noile reguli de vot. Iar Adunarea Generală a Judecătorilor este programata pentru data de 25 octombrie.
 
Vă reamintim că, la sfârşitul lunii septembrie, componenţa CSM a fost demisă în corpore. La adunare au participat peste 200 de judecători. Totuşi, autorităţile au declarat că deciziile luate atunci sunt ilegale, nu au nici un efect juridic, iar membrii şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii nu au fost demişi.
Similare
RECOMANDĂRI