Guvernul respinde iniţiativa deputaţilor Partidului Şor, cu privire la alegerea Procurorului General
Sursa foto:tribuna.md Vizualizari:

Guvernul respinde iniţiativa deputaţilor Partidului Şor, cu privire la alegerea Procurorului General

Guvernul nu susţine iniţiativa legislativă a deputaţilor Partidului Şor, privind numirea procurorului general.

La şedinţa de Guvern, programată pentru vineri, 1 noiembrie, Guvernul urmează să dea aviz negativ iniţiativei Marinei Tauber şi a lui Denis Ulanov.

Mai exact, cei doi deputaţi ai Partidului Şor propun ca procurorul general să fie ales de către cetăţeni, prin vot, pentru un mandat de 7 ani, după modelul alegerilor prezidenţiale.

Conform Constituţiei, însă, Procurorul General este numit în funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

TVR MOLDOVA aminteşte că după examinarea şi evaluarea dosarelor depuse pentru concursul la funcţia de procuror general de către Comisia pentru preselecţia candidaţilor, au fost admişi la concurs 16 candidaţi din 20 care au aplicat pentru această funcţie.

Conform modificărilor aprobate recent, candidaţii la funcţia de procuror general vor fi preselectaţi de către o comisie constituită de Ministerul Justiţiei şi înaintaţi Consiliului superior al Procurorilor, care, va înainta Preşedintelui Republicii Moldova o singură candidatură.
Similare
RECOMANDĂRI