Experţii sunt sceptici în privinţa unui nou concept de reformă a Justiţiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţii sunt sceptici în privinţa unui nou concept de reformă a Justiţiei

Experţii sunt sceptici faţă de intenţia autorităţilorde la Chişinău de a implementa un concept nou al reformei justiţiei pentru anii 2019-2022. Această opinie a fost exprimată marţi în cadrul unei mese rotunde organizate de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul"

Expertul IDIS "Viitorul", Viorel Pîrvan, a comunicat că Planul de acţiuni pentru reforma justiţiei pentru anii 2014-2018 a fost implementat doar în proporţie de 86%.

"Peste o treime dintre cetăţeni cred că toate sectoarele justiţiei au nevoie de o modernizare reală, ci nu formală. Deocamdată, nici societatea, nici autorităţile nu sunt capabile să lupte la cel mai înalt nivel împotriva corupţiei, precum şi să asigure verificarea integrităţii funcţionarilor publici", a spus el.

Pîrvan a menţionat că, instituţia-cheie în verificarea declaraţiilor judecătorilor şi procurorilor, Autoritatea Naţională de Integritate nu a avansat în această direcţie.

Directorul executiv al Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Galina Bostan, a amintit că primul, cine a raportat cazuri de corupţie în rândul judecătorilor moldoveni a fost preşedintele Vladimir Voronin în 2001.

"Mulţi au fost şocaţi de această afirmaţie. Imediat autorităţile de atunci au hotărât să lichideze tribunalele. Ulterior, au apărut tot mai multe acuzaţii de corupţie. În 2011, autorităţile au adoptat o strategie pentru a redresa situaţia din sistem, însă, încrederea în judecători şi procurori a rămas una scăzută. Asta în ciuda faptului, că în decursul a opt ani stategia a fost implementată în proporţie de 86%. Problema s-a dovedit a fi în calitatea reformei şi nu în salariile judecătorilor şi procurorilor, care au crescut brusc în ultimii ani", a spus Galina Bostan.

Bostan a atras atenţia asupra faptului că, în noul concept, trei puncte se referă la sistemul judiciar şi doar unul la Procuratură.

"În ultimul timp, Procuratura a devenit o instituţie mult mai puternică. Actualmente, procurorii au mai multă putere decât judecătorii. De asemenea, în strategie este prevăzut un paragraf privind reforma Curţii Constituţionale", a spus expertul.

Experţii consideră că sunt necesare soluţii concrete pentru ca R. Moldova să iasă din cercul vicios al reformelor constante ale justiţiei, iar cetăţenii să se poată adresa unei instanţe corecte şi imparţiale.
Similare
RECOMANDĂRI