Examinarea dosarului ex-deputatului Chiril Lucinschi va începe în luna octombrie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Examinarea dosarului ex-deputatului Chiril Lucinschi va începe în luna octombrie

Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Buiucani, a stabilit vineri, 11 august, pentru data de 17 octombrie, şedinţa de judecată la care va începe examinarea dosarului în care ex-deputatul Chiril Lucinschi este cercetat pentru presupusă implicare în fraudele de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Instanţa a respins cererea avocaţilor, prin care s-a cerut încetarea urmăririi penale a fostului demnitar, transmite IPN.

Corina Stratan, avocata ex-deputatului, a spus că apărarea a solicitat, totodată, instanţei de judecată ca prin intermediul Ministerului Justiţiei să se adreseze autorităţilor jurisdicţionale din Liechtenstein în vederea ridicării unor probe care ar putea susţine poziţia apărării. Şi această cerere a fost respinsă de către instanţa de judecată.

„Considerăm că sunt nişte hotărâri emise neîntemeiat. Noi această cerere, ca să ne adresăm autorităţilor jurisdicţionale din Liechtenstein, am înaintat-o şi în faza de începere a urmăririi penală, la fel a fost respinsă. Doar instanţa de judecată, era singura competentă care putea să intervină în situaţia dată în vederea realizării dreptului la apărare”, a declarat Corina Stratan.

Pe 1 august, Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat, reţinut acum două luni. Potrivit oamenilor legii, informaţiile acumulate indică asupra bănuielii rezonabile că numitul, împreună cu trei persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Această infracţiune prevede pentru persoanele declarate vinovate de instanţă până la 10 ani de închisoare.

Totodată, fostul deputat este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere ar fi tăinuit calitatea sa de proprietar al unor societăţi comerciale despre care se presupune că ar fi fost implicate în frauda bancară, precum şi pentru nedeclararea sumelor de bani parvenite pe conturile acestora, care au fost folosite în scopuri personale pentru achitarea studiilor copiilor săi în străinătate. Chiril Lucinschi pledează nevinovat.

Similare