JUSTIŢIE

După ridicarea stării de urgenţă numărul de litigii ar putea creşte. Ce pretenţii vor invoca oamenii, în opinia avocaţilor

post-img

Avocaţii sunt convinşi că atunci când autorităţile vor decide că putem reveni la viaţa normală de inainte de pandemie, instanţele de judecată vor avea un volum de lucru mai mare.

Bizlaw a vorbit cu mai mulţi avocaţi asupra numărului de litigii dupa ridicarea stării de urgenţă şi a pretenţiilor invocate de oameni.

Oleg Efrim, Managing Partner la EFRIM ROŞCA Asociaţii: Trebuie să ne aşteptăm la un val de litigii, legat de neexecutarea contractelor, privind rezoluţiunea raporturilor contractuale, invocarea clauzei de hardship. Estimăm că vor fi litigii de muncă.

Vlad Roşca, Partner la EFRIM ROŞCA Asociaţii: Litigii au existat, există şi vor exista. Cred că criza va genera mai multe insolvabilităţi.

Roger Gladei, Managing Partner la Gladei & Partners: Nu, nu cred, adică sper că nu. Poate sunt prea optimist, dar cred că criza reliefează elementul de omenie, de înţelegere, de prevenire a conflictelor. Aţi observat că şi statele care au abordat pandemia în conciliere cu proprii cetăţeni o traversează mai uşor, în timp ce statele, inclusiv superputeri, în care liderii caută nod în papură, au pierderi omeneşti imense? Oamenii vor căuta să prevină conflictele, să le rezolve direct, prin comunicare, conciliere şi un strop de înţelepciune, dar nu făcând coadă la justiţia organizată.     

Viorel Berliba, Biroul asociat de avocaţi ”Berliba, Ungurean şi Partenerii”: În opinia noastră, va creşte numărul de cereri depuse. Or, la această etapă este suspendată practic activitatea instanţelor judecătoreşti. Avocaţii sunt ocupaţi cu elaborarea multiplor cereri pe cauzele care le au în gestiune. Ca efect, se va majora sarcina activităţii judecătorilor şi procurorilor. De asemenea, sunt multiple incoerenţe legate de această stare de urgenţă, care vor plasa în sarcina avocaţilor probleme suplimentare pentru a le invoca în apărarea clienţilor săi. Referitor la litigii concrete, am observat o dinamică în creştere a problemelor legate de relaţiile familiale, în particular referitor la relaţiile care vizează copiii, mai cu seamă după ce au revenit mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova din străinătate.

Vadim Vieru, avocat Promo-LEX: Cu siguranţa va creşte. De toate tipurile. Începând de la divorţuri până la insolvabilitate, de la contravenţii – până la omoruri comise din interes material. Vin timpuri grele pentru toţi subiecţii implicaţi în actul de justiţie – avocaţi, judecători, procurori, executori, etc.

Elena Garaz, Cabinetul Avocatei ”Elena Garaz”: Este evident că va fi o supraaglomerare a lucrului în instanţele de judecată, deoarece se va relua examinarea cazurilor amânate/suspendate pe perioada stării de urgenţă, la care se vor adăuga acţiuni depuse în instanţă în perioada stării de urgenţă şi de asemenea, neexaminate, precum şi va avea loc o înregistrare masivă de cereri în legătură cu încetarea suspendării termenelor. Vor fi în vogă pretenţii legate de neexecutarea contractelor, ajustarea prestaţiilor contractuale, proceduri de insolvabilitate, litigii de muncă.

Andrei Bivol, avocat, Director de Proiecte FIDES: Da, în mod cert va creşte numărul de litigii. În primul rând pentru că în prezent examinarea majorităţii cauzelor este suspendată. Deci creşterea va fi determinată în primul rând de restanţele acumulate în perioada stării de urgenţă. Mai simplu, cei care n-au putut depune acţiuni sau le-au depus, în timpul stării de urgenţă, dar au rămas fără examinare vor avea acum această ocazie. Probabil vor fi anumite fluxuri de cereri cu obiecte similare: încasarea datoriilor şi penalităţilor de întârziere, suspendarea contractelor, rezoluţiunea contractelor din motivul impedimentelor justificative, litigii de muncă, litigii medicale (aici avem în vedere şi pacienţii, dar şi medicii care sunt obligaţi să muncească fără protecţia adecvată).