DOC. Judecătoria Chişinău a publicat extrasul sentinţei pronunţată în privinţa lui Vasile Botnari, fostul şef SIS
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

DOC. Judecătoria Chişinău a publicat extrasul sentinţei pronunţată în privinţa lui Vasile Botnari, fostul şef SIS

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani a publicat extrasul sentinţei din 15 iulie 2020, pronunţată în privinţa fostului Director SIS, recunoscut vinovat de abuz de serviciu la expulzarea celor şapte profesori turci.

Astfel, potrivit extrasului, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice timp de 5 ani.

De asemenea, inculpatul a achitat benevol, până la pronunţarea sentinţei:
-    în folosul Ministerului Finanţelor – 125 de mii de euro – drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CtEDO,
-    în folosul SIS – 348 432 lei pentru închirierea navei pentru îndepărtarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia.

Judecătorul care a s pronunţat decizia este Andrei Niculcea. 


Amintim că  judecătorul a secretizat în totalitate sentinţa pe acest dosar. De notat că, procurorul de caz a solicitat condamnarea inculpatului la o pedeapsă mult mai aspră, şi anume - 3 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 5 ani. Totuşi, sentinţa nu a fost contestată de acuzator în termenul prevăzut de lege, apărând suspiciuni şi asupra unor încălcări procesuale, cum ar fi nerecunoaşterea şi neatragerea părţilor vătămate în proces, vicierea pronunţării sentinţei etc.

Astfel, procurorul general a dispus iniţierea unei anchete de serviciu pentru a stabili obiectiv toate circumstanţele de fapt ale acestui caz pentru a fi dată apreciere prestaţiei profesionale a procurorului ce s-a ocupat de caz.
Similare
RECOMANDĂRI