DOC. CEDO solicită Guvernului să dea explicaţii în dosarul lui Vlad Filat
Sursa foto:Vlad Filat/Facebook Vizualizari:

DOC. CEDO solicită Guvernului să dea explicaţii în dosarul lui Vlad Filat

Curtea europeană a drepturilor omului (CEDO) a comunicat astăzi Guvernului Republicii Moldova despre prima cerere depusă de fostul premier Vlad Filat la Înalta Curte de la Strasbourg. Anunţul a fost făcut de către Vlad Filat, pe pagina sa de Facebook, subliniind că este vorba despre cererea în care este invocată încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, cauzată de menţinerea în arest pe întreaga durată a procedurilor în faţa instanţelor naţionale, dar şi încălcarea prezumţiei de nevinovăţie de către înalţi oficiali.

În particular, CEDO a solicitat ca Guvernul Republicii Moldova să dea explicaţii, în special la faptul în ce măsură declaraţiile făcute de către reprezentanţii statului în cadrul şedinţei Parlamentului din 15 octombrie 2015, atunci când Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară şi, ulterior, reţinut de procurorii anticorupţi, au respectat prezumţia de nevinovăţie, garantată de art. 6 par. 2 din CEDO.

„Respectarea principiului prezumţiei nevinovăţiei interzice oficialilor să facă declaraţii despre procedurile penale aflate în derulare, mai cu seamă când prin acestea se încurajează publicul să creadă în vinovăţia unei persoane cercetate penal şi să predetermine analiza faptelor de către autoritatea judecătorească competentă.

În cauza penală în care am fost vizat s-a procedat contrar acestor interdicţii legale. Declaraţiile înalţilor oficiali de stat privind vinovăţia, făcute în şedinţa Parlamentului din 15 octombrie 2015, au avut ca şi efect crearea în societate a unei false percepţii despre vinovăţie şi vicierea fundamentală a întregului proces penal începând de la aplicarea arestului pe toată durata procedurilor, examinarea cauzei cu uşile închise, respingerea cererilor de examinare a martorilor, respingerea cererilor de dispunere a expertizelor, etc”, scrie Vlad Filat pe pagina sa de Facebook.

Totodată, CEDO a invitat Guvernul Republicii Moldova să se expună asupra legalităţii detenţiei în arest pe durata examinării apelului şi dacă legislaţia naţională prevedea o cale efectivă de contestare a deţinerii în arest în acea perioadă.

Vlad filat subliniază că toate abuzurile comise la judecarea în fond a cauzei au fost expuse într-o cerere separată, care este în examinare prioritară la CEDO.

„Echipa de avocaţi care mă reprezintă va analiza sub toate aspectele comunicatul parvenit de la Înalta Curte, pentru a decide asupra acţiunilor care urmează a fi întreprinse ulterior”, mai scrie fostul premier.

Similare
RECOMANDĂRI