JUSTIŢIE

CSM vrea originalul hotărârilor adoptate la Adunarea Generală a Judecătorilor şi a listelor de înregistrare a magistraţilor care au participat

post-img

Consiliul Superior al Magistraturii a adresat Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova o solicitare, prin care cere să i se prezinte în original listele de înregistrare a judecătorilor, care au participat la Adunarea Generală Excepţională a Judecătorilor din data de 27 septembrie 2019, listele înregistrării judecătorilor pentru eliberarea buletinelor de vot şi hotărârile adoptate în cadrul Adunării Generale Excepţionale a Judecătorilor din 27 septembrie 2019,

În răspunsul său, Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova a informat că nu este subiectul abilitat cu dreptul convocării Adunării Generale a Judecătorilor, nu a fost organizatorul unei astfel de Adunări şi nu dispune de actele solicitate.

La rândul său, Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenţia asupra faptului că, potrivit copiei de pe lista judecătorilor înregistraţi la Adunarea Generală Excepţională a Judecătorilor din data de 27 septembrie 2019, drept organizator este indicată a fi Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova, totodată, fiind inserat şi logoul Asociaţiei.

„Astfel, temeiul solicitării adresate Asociaţiei Judecătorilor din Republica Moldova este bazat pe copia listei de înregistrare a judecătorilor la Adunarea Generală Excepţională a Judecătorilor din data de 27 septembrie 2019, fapt ce confirmă că organizator a fost Asociaţia Judecătorilor din Republica Moldova”, scrie CSM.

Având în vedere răspunsul AJRM, CSM adresează această solicitare Preşedintelui Adunării Generale Excepţionale a Judecătorilor din data de 27 septembrie 2019, Alexandru Gheorghieş, Preşedintele Curţii de Apel Bălţi. Deocamdată nu se cunoaşte răspunsul Preşedintelui CAB.

Amintim că, în pofida rezistenţelor CSM-ului, Adunarea Generală  a Judecătorilor  a avut totuşi loc la 27 septembrie 2019, în cadrul căreia, a fost decis ridicarea mandatelor a 6 membri ai CSM.

Această adunare a provocat discuţii contradictorii în societate cu privire la legalitatea şi moralitatea organizării unui asemenea eveniment în situaţia actuală a justiţiei. În timp ce unii consideră corect din punctul de vedere al legislaţiei organizarea adunării, alţii o consideră lipsită de temei legal
Consiliul Superior al Magistraturii a declara că „hotărârea Adunării Generale Judecătorilor excepţionale este lovită de nulitate pe motiv că a fost convocată cu încălcarea vădită a prevederilor legale”, nemulţumiţi s-au arătat şi prim-ministrul Maia Sandu, dar şi ministra justiţiei Olesea Stamate.
 
Recent şi Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a emis un comunicat de presă prin care se arată îngrijorată de recenta decizie a Adunării Generale Extraordinare a judecătorilor de revocare a judecătorilor Consiliului Superior al Magistraturii şi de faptul că aceasta nu a respectat procedura legală şi ar fi avut scopul blocării reformelor necesare – inclusiv verificarea independentă a judecătorilor şi procurorilor, sau de protejare de urmărirea penală a judecătorilor acuzaţi de corupţie.