Comisia de la Veneţia s-a pronunţat cu privire la reforma justiţiei: Judecătorii, ca şi procurorii, care nu trec evaluarea integrităţii ar putea să fie demişi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Comisia de la Veneţia s-a pronunţat cu privire la reforma justiţiei: Judecătorii, ca şi procurorii, care nu trec evaluarea integrităţii ar putea să fie demişi

Judecătorii, ca şi procurorii, care nu trec evaluarea integrităţii ar urma să nu fie menţinuţi în sistem prin transfer într-o instanţă inferioară, ci supuşi măsurilor disciplinare, demişi dacă este cazul. Aceasta este una dintre recomandările ce se conţine în opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia asupra proiectului de lege cu privire la reforma Curţii Supreme de Justiţie şi a Procuraturii.

Ministrul justiţiei, Olesea Stamate, menţionează că printre cele mai importante recomandări se numără asigurarea unul apel efectiv într-o instanţă judiciară, precum şi asigurarea independenţei şi integrităţii membrilor comisiei de evaluare extraordinară. Se mai recomandă claritate la criteriile de evaluare.

Totodată, Comisia s-a pronunţat ferm cu privire la iniţiativa de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, invocând faptul că mandatul acestora trebuie respectat şi că o revocare nu poate avea loc în baza pierderii încrederii judecătorilor. O altă menţiune a Comisiei de la Veneţia ţine de examinarea oportunităţii evaluării membrilor CSM, la începutul exerciţiului de evaluare.

„Recomandările formulate ne sunt utile pentru îmbunătăţirea proiectului, la care vom lucra în următoarele săptămâni. Am convenit că vom prezenta un proiect final, şi Comisia se va pronunţa la rândul său printr-o opinie finală”, a menţionat ministrul justiţiei. Potrivit Olesei Stamate, urmează câteva săptămâni intense de ajustare a proiectului şi pregatire pentru ulterioara adoptare.

Opinia finală urmează a fi adoptată la următoarea sesiune, în decembrie 2019.
Similare
RECOMANDĂRI