JUSTIŢIE

Avocaţii revin astăzi în instanţe. Consiliul UAM a decis încetarea acţiunilor de protest

post-img

Greva generală a avocaţilor, instituită de Consiliul Uniunii Avocaţilor (UAM) pentru perioada 20-24 ianuarie, se consideră încetată de astăzi. Hotărârea privind încetarea grevei a fost adoptată de Consiliul UAM în şedinţa extraordinară din 24 ianuarie, transmite Bizlaw.md.

Totuşi, potrivit Hotărârii Consiliului, UAM îşi rezervă dreptul de a reveni la grevă. Asta dacă autorităţile vor ignora revendicările Consiliul cu privire la elaborarea şi aprobarea, până la 30 aprilie, a unui proiect de lege cu privire la fortificarea garanţiilor profesionale a avocatului, notează sursa citată.

În acest sens, Consiliul UAM a dispus prin aceeaşi Hotărâre intervenirea pe lângă Comisia juridică, numiri şi imunităţi, şi Ministerul Justiţiei cu solicitarea privind formarea până în 15 februarie a unui grup de lucru responsabil de modificarea legislaţiei. 

Amintim că, în şedinţa din 21 ianuarie deputaţii au aprobat modificarea Legii cu privire la avocatură, în lectura a doua, pe fondul grevei generale a apărătorilor şi proteste la Legislativ. Modificările vizau iniţial excluderea în totalitate a alin. 2 din art. 52, care se referă la garanţiile profesionale ale avocatului, ceea ce a dus la declanşarea grevei şi a protestului avocaţilor. Totuşi, după mai multe discuţii, documentul a fost votat cu păstrarea garanţiilor profesionale pentru avocaţi, cu excepţia infracţiunilor de corupţie.

Astfel, art. 52 alin. (2) din Legea cu privire la avocatură va prevedea că "Avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, cu excepţia infracţiunilor specificate la art. 324 - 326 Cod Penal şi a infracţiunilor flagrante, de săvârşirea cărora este suspectat avocatul. La efectuarea percheziţiei la sediul profesional al avocatului în alte cazuri decât infracţiunile flagrante, avocatul este în drept să solicite prezenta decanului baroului sau a unui avocat desemnat de acesta. În acest caz acţiunea procesuală se suspendă, dar nu mai mult decât pentru 2 ore. Decanul baroului sau avocatul desemnat de acesta asistă la efectuarea percheziţiei şi are dreptul să facă în legătură cu aceasta obiecţii şi declaraţii care vor fi consemnate în procesul verbal al percheziţiei”.