Avocaţii lui Vlad Filat cer repetat Curţii Supreme de Justiţie achitarea fostului premier
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Avocaţii lui Vlad Filat cer repetat Curţii Supreme de Justiţie achitarea fostului premier

Avocaţii fostului premier Vlad Filat anunţă că au depus la Curtea Supremă de Justiţie o cerere de recurs în anulare în dosarul lui Vlad Filat.

Avocatul Igor Popa a solicitat CSJ casarea hotărârilor instanţelor naţionale, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat şi eliberat din detenţie, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al apărării se menţionează că recursul în anulare (o cale extraordinară de atac) a fost depus, deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanţei supreme de a remedia abuzurile şi încălcările admise la judecarea lui Vlad Filat. În cerere, Igor Popa a evidenţiat mai multe „vicii fundamentale care au dus la condamnarea ilegală a lui Vlad Filat”.

Avocatul a invocat lipsa publicităţii şedinţelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătoreşti, etc. Apărarea consideră că repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunţarea deciziei instanţei europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În luna august, Vlad Filat a depus o cerere la CEDO. Fostul prim-ministru a invocat că pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale: art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art.13 din Convenţie, art. 6, art. 8, art.18 al Convenţiei, etc. Şi în anul 2015, Vlad Filat a depus o plângere la CEDO „Filat c/Moldovei”, care vizează încălcarea condiţiilor de detenţie din Penitenciarul 13, reţinerea şi arestarea ilegală.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de detenţie pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Şor în care acesta spunea că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de circa 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Vlad Filat pledează nevinovat.
Similare