Avocaţi, despre ce înseamnă anularea ordinului de extrădare a lui Platon
Vizualizari:

Avocaţi, despre ce înseamnă anularea ordinului de extrădare a lui Platon

Anularea ordinului Procuraturii Generale din Ucraina privind extrădarea lui Veaceslav Platon nu ar influenţa sentinţele instanţelor din Republica Moldova, explică avocatul Ştefan Gligor, care este licenţiat în drept internaţional public.

El a precizat pentru Ziarul de Gardă că Platon a fost condamnat în calitate de cetăţean al Republicii Moldova şi chiar dacă extrădarea a fost ilegală, acesta va continua să îşi ispăşească pedeapsa.

„El putea fi cercetat şi condamnat chiar şi în absenţă”, a adăugat Gligor.

 

Contactat de ZdG, avocatul controversatului om de afaceri, Ion Creţu, a menţionat că, deocamdată, până la publicarea deciziei motivate, apărătorii nu vor întreprinde vreo acţiune în dosarul Platon.

„Urmează să vedem se trebuie să facem conform legii. Dacă decizia va rămâne, vom prezenta aceste acte autorităţilor Republicii Moldova, iar cele două cauze ar putea fi reexaminate”, a afirmat Creţu.

Joi, 21 noiembrie, Judecătoria Pechersk din Kiev a anulat ordinul Procuraturii Generale a Ucrainei de extrădare a lui Veaceslav Platon, semnată în august 2016. Hotărârea nu poate fi contestată, notează newsmaker.md, care a publicat documentul obţinut de la avocaţii controversatului om de afaceri.

Decizia motivată va fi publicată la 25 noiembrie.

Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare, fiind învinuit că ar fi obţinut, prin fraudă, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse, în noiembrie 2014.

În decembrie 2018, Curtea de Apel Chişinău l-a condamnat la închisoare şi în dosarul legat de Moldasig şi cel în care este acuzat de escrocherie şi corupere a unor angajaţi ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”.

Astfel, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare, termen în care sunt incluşi şi cei 18 ani privaţiune de libertate la care Platon a fost condamnat anterior.

În prezent, Platon este deţinut în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Similare
RECOMANDĂRI