Actualizarea interfeţei paginilor web ale mai multor instanţe de judecată a dus la dispariţia căutării hotărârilor judecătoreşti după numele părţilor din dosar
Sursa foto:Foto simbol Vizualizari:

Actualizarea interfeţei paginilor web ale mai multor instanţe de judecată a dus la dispariţia căutării hotărârilor judecătoreşti după numele părţilor din dosar

Căutarea hotărârilor judecătoreşti după numele părţilor din dosar a dispărut, după ce interfaţa paginilor web ale mai multor instanţe naţionale de judecată a fost actualizată, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit ZDG, prin acest fapt se revine la situaţia din 2017, atunci când mai mulţi jurnalişti, ONG-uri şi membri ai societăţii civile şi-au arătat nemulţumirea faţă de îngrădirea accesului la hotărârile instanţelor de judecată.

Anterior, în compartimentul de pe portalul instanţelor naţionale de judecată, unde sunt publicate hotărârile judecătoreşti, căutarea acestor hotărâri putea fi realizată doar după ce era tastat numele persoanelor din dosar.

Agenţia de Administrare a Instanţelor Judecătoreşti a explicat că modificarea a fost realizată la solicitarea Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, care nu a răspuns solicitării de informaţii, expediate de ZDG.

Consilierul juridic din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, susţine că noua modificare va limita accesul la justiţie sub paravanul protecţiei datelor cu caracter personal.

Consilierul juridic a mai menţionat că tribunalele internaţionale fac public numele persoanelor vizate în dosare, iar acest lucru ar trebui aplicat şi în R. Moldova, mai ales în contextul în care avem un nivel fragil de democraţie.

Similare
RECOMANDĂRI