Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Gala TVR MOLDOVA: Premiul pentru promovarea limbii române acordat post-mortem scriitorului, publicistului şi lingvistului Vlad Pohilă

TVR MOLDOVA a acordat post-mortem Premiul pentru promovarea limbii române scriitorului, publicistului şi lingvistului Vlad POHILĂ.

Autor al mai multor cărţi, îndrumare, a sute de eseuri şi articole publicate în mass-media, retras în studii şi lectură, şi-a trăit viaţa într-o garsonieră modestă din Chişinău. Cunoştea nouă limbi, dar singura lui dragoste a fost limba română. Intelectual de marcă, avea modestia sufletului curat şi onest.

A servit limba română cu devotament şi credinţă, i-a dedicat întreaga viaţă.  Televiziunea Română şi Radio Iaşi, ale căror programe reuşeau să treacă peste sârma ghimpată de la Prut, au fost modele în familia lui. Pentru că îi era atât de drag scrisul şi limba vechilor cazanii, a absolvit Secţia de ziaristică din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Chişinău. A tipărit clandestin, în perioada sovietică, prima revistă în limba română, care a dat glas renaşterii naţionale a românilor din Basarabia. A fost un apostol al adevărului, care a muncit enorm. S-a învrednicit de cea mai înaltă distincţie de stat „Ordinul Republicii” şi a fost decorat  de preşedintele României cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer. Grigore Vieru spunea despre el că este „Un remarcabil lingvist, dar şi strălucit publicist, care s-a ascuns în adâncul unei modestii rar întâlnită la noi”.
 
Similare
RECOMANDĂRI