Sursa foto:meduza.io Vizualizari:

VIDEO. Svetlana Tihanovskaya, refugiată în Lituania, se adresează protestatarilor din Belarus, citind de pe foaie: „Nu vreau sânge şi violenţă”

Svetlana Tihanovskaya, contracandidatul lui Alexandr Lukaşenko, la alegerile prezidenţiale de duminică din Belarus, s-a filmat în două video-uri, după ce a părăsit Belarus. În una din înregistrări, aceasta explică de ce a părăsit Belarus, declarând că a fost nevoită să ia o decizie, însă decizia a fost luată în mod independent, nefiind inluenţată de nimeni, iar în alt video, aceasta citeşte de pe o foaie, fără a ridica ochii, şi spune că nu vrea sânge şi violenţe.

Într-un video, Tihanovskaya spune că oamenii o pot urî pentru faptul că a părăsit Belarus, însă spune că nu îşi doreşte ca cineva să se pomenească în faţa unei asemenea decizii pe care ea a trebuit să o ia. Într-un alt video, Tihanovskaya îndeamnă protestatarii să înceteze manifestările de pe străzile oraşelor din Belarus. 

„Eu, Svetlana Tihanovskaya, vă mulţumesc că aţi participat la alegerile prezidenţiale. Belarusul şi-a făcut alegerea. Cu recunoştinţă şi căldură, fac apel la toţi cetăţenii care m-au sprijinit în tot acest timp. Belaruşi,fiţi prudenţi şi respectaţi legea. Nu vreau sânge şi violenţă. Vă rog să nu vă confruntaţi cu poliţia, să nu ieşiţi în pieţe, pentru a nu vă pune în pericol viaţa. Aveţi grijă de voi şi de cei dragi ”, a spus Tihanovskaya.

Tikhanovskaya a citit textul de pe foaie şi nu a privit în cameră, scrie meduza.io.

O persoană apropiată de Svetlana Tihanovskaya a declarat presei că Tihanovskaya a fost „scoasă din ţară” şi că ea nu a avut o altă alegere. „Plecarea ei din ţară a permis eliberarea şefului staff-ului ei”, a mai declarat sursa.
 
Svetlana Tihanovskaya, potrivit datelor oficiale ale Comisiei Electorale Centrale din Belarus, a ocupat locul doi la alegerile prezidenţiale,  acumulând puţin peste 10% din voturi. CEC a anunţat că alegerile au fost câştigate de preşedintele actual, Alexander Lukashenko, care a candidat pentru un al şaselea mandat şi care a primit peste 80% din voturi.

Tikhanovskaya, însă, s-a declarat câştigătoare a alegerilor prezidenţiale şi a contestat rezultatele votului la CEC.

Amintim că duminică, în Belarus au avut loc alegeri prezidenţiale. În urma scrutinului, s-a anunţat că actualul preşedinte Alexandr Lukaşenko a câştigat un nou mandat, cu peste 80% din voturi. Victoria sa a fost contestată prin proteste masive, în mai multe oraşe din Belarus. Forţele de ordine însă au intervenit în forţă, rezultând ciocniri violente, sute de reţineri şi zeci de răniţi. Noaptea trecută, un protestatar a decedat.  Poliţia a folosit gaze, gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă.

Contracandidata lui Lukaşenko la alegerile prezidenţiale, Svetlana Tihanovskaya, a ajuns în prim-planul politicii din Belarus acum câteva săptămâni, când a decis să candideze în urma arestării soţului său. Peste 1.300 de opozanţi ai lui Lukaşenko au fost arestaţi înaintea alegerilor din Belarus, dar opoziţia a reuşit să se organizeze mai bine ca în alţi ani, pe fondul nemulţumirilor cauzate de abordarea pandemiei, situaţia economiei şi excesele autoritare ale regimului.
 
Similare
RECOMANDĂRI