EXTERN

VIDEO. Fenomene extreme: Gerul face ravagii în SUA şi Spania, a nins în Sahara, iar în Australia sunt 47 de grade Celsius

De câteva săptămâni, americanii se confruntă cu ninsori abundente, iar acum, cu un frig de crapă pietrele. Pentru câteva zile consecutiv, temperaturile au coboarât sub 20 de grade Celsius, cu minus, în nord estul Statelor Unite. Muntele Washington din Apalaşi a fost al doilea pol de frig al Pământului. Termometrele indicau minus 39 de grade Celsius. Temperaturi record şi la Antipozi, în Australia, unde vara a adus valori de peste 47 de grade, cu plus de această dată.

Pe coasta de est şi în nordul Statelor Unite, cât vezi cu ochii este alb. Într-un parc din vestul New York-ului, gerul a îngheţat o cascadă, iar o fântână arteziană a devenit un vulcan de gheaţă.

Bostonul pare un oraş de cleştar. A îngheţat totul, iar pentru cei care totuşi ar vrea să iasă din casă e o provocare.

Zăpada a dat bătăi de cap şi spaniolilor. Din cauza viscolului, peste 3000 de maşini au rămas blocate pe o autostradă de lângă Madrid şi a fost nevoie de intervenţia armatei pentru a curăţa şoseaua.

Pe şoselele din Spania se circulă acum fără probleme, dar autorităţile le cer şoferilor să nu plece la drum fără lanţuri şi cauciucuri de iarnă.

4000 de maşini au rămas blocate sâmbătă toată noaptea, la întoarcerea din vacanţa de Crăciun, iar guvernul spaniol trebuie să dea explicaţii în Parlament pentru lipsa de reacţie a dispozitivului de deszăpezire.

Meteorologii anunţă temperaturi scăzute până la minus 15 grade şi ninsori în zona montană.

Oricât de greu ar părea de crezut, a nins şi în nordul Africii, mai precis în deşertul Sahara. S-a mai întâmplat şi acum doi ani. Asemenea precipitaţii sunt însă rare în regiune.

Pentru australieni, vara pare insuportabilă. Un val de căldură fără precedent a stabilit temperaturi record: temperatura a depăşit 47 de grade Celsius.

Pe o asemenea căldură, chiar şi cele mai performante instalaţii de aer condiţionat cedează.