Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un militar ucrainean a fost ucis şi alţi patru răniţi într-un atac al separatiştilor pro-ruşi din Donbas. Volodimir Zelenski a convocat structurile de securitate

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile militare ale separatiştilor pro-ruşi nu vor afecta eforturile Kievului de a pune capăt războiului din Donbas. Zelenski a făcut declaraţia după ce, azi-dimineaţă, forţele separatiste au deschis focul într-o zonă a frontului, ucigând un militar ucrainean şi rănind alţi patru.

Volodimir Zelenski i-a convocat, de urgenţă, în prima parte a zilei, pe şefii structurilor de securitate şi apărare naţională. Ei au analizat măsurile ce trebuie luate împotriva atacurilor separatiştilor, repornite în zorii zilei. Într-o conferinţă de presă, Şeful Statului Major General a anunţat că armata ucraineană a pierdut un singur militar, şi nu doi, aşa cum transmiteau iniţial unele agenţii de presă. El a precizat că armata ucraineană a ripostat, omorând şase separatişti.

Preşedintele Volodimir Zelenski a numit atacurile "o provocare menită să împiedice procesul de pace din Donbas". El a subliniat că aceste acţiuni ale separatiştilor nu vor afecta, însă, eforturile Kievului de a pune capăt războiului.
 
„Vreau să vă spun că avem o armată puternică. Provocări există mereu, iar armata, aşa cum se cuvine, a răspuns puternic... Situaţia este controlată permanent de armata noastră, de şeful Statului Major General. Suntem siguri că această provocare nu va schimba cursul... Pentru că numai având o armată puternică, poţi sta la masa negocierilor. E vorba de cursul nostru, prin care ne apropiem cu încredere de sfârşitul războiului, de pace”, a spus Volodimir Zelenski.
 
Forţele separatiste susţinute de Rusia, au atacat dis-de-dimineaţă, poziţiile armatei ucrainene în patru localităţi aflate aproape de linia frontului. Potrivit autorităţilor de la Kiev, forţele separatiste au încercat să înainteze dincolo de linia de demarcaţie, însă au fost respinse de armata ucraineană. Între timp, martori ai atacurilor au postat imagini pe internet.

Analiştii politici, citaţi de presa de la Kiev, consideră că atacurile separatiştilor pro-ruşi sunt încercări ale Kremlinului de a presa Kievul să se aşeze la masa negocierilor cu liderii autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk.

După atacurile de azi, Statele Unite au cerut Rusiei să-şi respecte obligaţiile asumate potrivit înţelegerilor de la Minsk şi în formatul Normandia. În această seară, la Consiliul de Securitate al ONU, Ucraina va pune în discuţie creşterea tensiunilor din Donbas.
 
Similare
RECOMANDĂRI