Talibanii au anunţat noile reguli de educaţie pentru femei. Cele trei mari condiţii în care ele ar putea să studieze în universităţi
Vizualizari:

Talibanii au anunţat noile reguli de educaţie pentru femei. Cele trei mari condiţii în care ele ar putea să studieze în universităţi

Femeilor din Afganistan li se va permite să studieze în universităţi, dar nu alături de bărbaţi, iar materiile care le vor fi predate vor fi revizuite. Totodată, pentru ele va fi introdus un nou cod vestimentar, scrie BBC.

Segregarea de gen şi codul vestimentar islamic vor fi obligatorii, a declarat duminică noul ministru al Educaţiei, scrie Digi24.

Ministrul Abdul Baqi Haqqani a declarat sălile de clasă vor fi separate: "Nu avem probleme în a pune capăt sistemului mixt de educaţie. Oamenii sunt musulmani şi vor accepta acest lucru".

Totodată, potrivit acestuia, cursurile pentru fete vor fi predate de profesoare, în conformitate cu interpretarea talibană a legii sharia.

"Mulţumită lui Dumnezeu avem un număr mare de profesori femei. Nu ne vom confrunta cu probleme în acest sens. Se vor depune toate eforturile pentru a găsi femei profesoare care să le predea studentelor", a declarat el într-o conferinţă de presă la Kabul.

Sunt voci care au sugerat că noile reguli vor exclude femeile de la educaţie, deoarece universităţile nu au resursele necesare pentru a pune la dispoziţie clase separate. Cu toate acestea, Abdul Baqi Haqqani a susţinut că sunt suficiente cadre didactice şi că acolo unde acestea nu sunt disponibile se vor găsi alternative. "Totul depinde de capacitatea universităţii. Putem folosi, de asemenea, profesori de sex masculin pentru a preda din spatele unei cortine sau pentru a folosi tehnologia", a spus el.

Haqqani a declarat reporterilor că toate materiile predate vor fi, de asemenea, revizuite în lunile următoare. El le-a spus reporterilor că talibanii vor să "creeze un curriculum rezonabil, conform cu valorile islamice, naţionale şi istorice şi, care, pe de altă parte, să poată fi competitiv în raport cu cele din alte ţări".

Oficialii talibani au declarat că femeile vor putea studia şi lucra în conformitate cu legea sharia şi tradiţiile culturale locale, dar se vor aplica reguli stricte de îmbrăcăminte. Femeilor li se va cere să poarte hijaburi. Haqqani nu a specificat însă dacă acoperirea feţei va fi obligatorie.

Problema educaţiei femeilor a fost una dintre întrebările centrale cu care se confruntă talibanii, în timp ce aceştia încearcă să convingă lumea că s-au schimbat. Femeile şi fetele nu au avut voie să studieze în şcoli şi universităţi sub conducerea talibanilor între 1996 şi 2001.

Talibanii au spus că nu vor împiedica femeile să fie educate sau să aibă locuri de muncă. Dar, de când au preluat controlul pe 15 august, au cerut tuturor femeilor, cu excepţia celor din domeniul sanitar, să stea departe de locul de muncă, până când situaţia va deveni sigură şi stabilă.

Anunţul de duminică privind politica de învăţământ superior vine la o zi după ce talibanii şi-au ridicat steagul peste palatul prezidenţial, semnalând începutul oficial al guvernului talibanilor, format exclusiv din bărbaţi.

De când talibanii au fost îndepărtaţi de la putere în 2001, s-au făcut progrese enorme în îmbunătăţirea procesului de educaţie a femeilor şi a ratei de alfabetizare din Afganistan - în special pentru fete şi femei. Un raport al UNESCO arăta că numărul fetelor din şcoala primară a crescut de la aproape zero la 2,5 milioane în cei 17 ani de după îndepărtarea talibanilor. Totodată, rata de alfabetizare a femeilor aproape s-a dublat într-un deceniu.  

Similare
RECOMANDĂRI