Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Alexandr Lukaşenko, a părăsit Belarusul
Sursa foto:Eurotopics Vizualizari:

Svetlana Tihanovskaia, contracandidata lui Alexandr Lukaşenko, a părăsit Belarusul

Svetlana Tihanovskaia, principala contracandidată a lui Alexandr Lukaşenko în alegerile prezidenţiale de duminică din Belarus, a părăsit ţara. După ce de duminică seara, aceasta a fost de negăsit, ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a declarat azi-dimineaţă că aceasta se află în Lituania şi este în siguranţă.

 Aseară, ministrul de externe al Lituaniei a anunţat pe Twitter că încearcă să dea de Svetlana Tihanovskaia şi nu reuşeşte, acesta îngrijorându-se pentru siguranţa ei. Ministrul a declarat că nimeni din personalul campaniei nu ştie unde se află, după ce aceasta a fost la CEC. Ulterior, CEC a anunţat că a Tihanovskaia a părăsit incinta comisiei imediat după depunerea unei plângeri.

În această dimineaţă, însă, ministrul Lituaniei a anunţat că aceasta se află în Lituania şi este bine.

Amintim că duminică, în Belarus au avut loc alegeri prezidenţiale. În urma scrutinului, s-a anunţat că actualul preşedinte Alexandr Lukaşenko a câştigat un nou mandat, cu peste 80% din voturi. Victoria sa a fost contestată prin proteste masive, în mai multe oraşe din Belarus. Forţele de ordine însă au intervenit în forţă, rezultând ciocniri violente, sute de reţineri şi zeci de răniţi. Noaptea trecută, un protestatar a decedat.  Poliţia a folosit gaze, gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă.

Lukaşenko ar urma să îşi înceapă cel de-al 6-lea mandat în fruntea ţării, pe care o conduce cu o mână de fier din 1994. Reuters notează că niciun scrutin care a avut loc în Belarus în ultimii 25 de ani nu a fost considerat liber şi corect.
 

Belarus: Un manifestant, ucis de un dipozitiv explozivContracandidata lui Lukaşenko la alegerile prezidenţiale, Svetlana Tikhanuskaia, a ajuns în prim-planul politicii din Belarus acum câteva săptămâni, când a decis să candideze în urma arestării soţului său. Peste 1.300 de opozanţi ai lui Lukaşenko au fost arestaţi înaintea alegerilor din Belarus, dar opoziţia a reuşit să se organizeze mai bine ca în alţi ani, pe fondul nemulţumirilor cauzate de abordarea pandemiei, situaţia economiei şi excesele autoritare ale regimului.
Similare
RECOMANDĂRI