Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Situaţia epidemiologică din Rusia se înrăutăţeşte pe zi ce trece şi îşi pune amprenta inclusiv asupra economiei ţării

Situaţia epidemiologică din Rusia se înrăutăţeşte pe zi ce trece şi îşi pune amprenta inclusiv asupra economiei ţării.Micii întreprinzători au fost nevoiţi să îşi reia afacerile cu orice risc, pentru a nu intra în faliment . Nu toţi au supravieţuit pandemiei, iar prognozele nu sunt deloc optimiste. Ce impact a avut carantinarea pentru mediile de afaceri din Rusia ne spune corespondentul TVR, Liviu Iurea.

Pe timpul carantinei toate micile afaceri au fost obligate sa se inchida temporar . Au supravietuit doar cele care s-au orientat spre vanzarile on-line. Din cochetele cafenele, foarte la moda in orice anotimp al anului , au functionat doar cele care au putut sa vanda la usa. Statul a promis sprijin mediului de afaceri insa nu a fost suficient.

VLADIMIR KOVALENKO, patron de cafenea: "Mai întâi, i-am cotactat pe cei de la care închiriem spaţiul. Le-am cerut să ne amâne cu plata chiriei. Statul ne-a ajutat: ne-a compensat o treime din suma pe care am pierdut-o în timpul carantinei. Restul de două treimi le-am suportat din buzunar".

Micii întreprinzatori au avut cel mai mult de suferit . Doua luni si jumatate de inactivitate au fost fatale pentru unele afaceri.

LIVIU IUREA, corespondent TVR la Moscova: "Inca din timpul regimului de carantina , multe afaceri s-au inchis. Cazurile concrete le vedem chiar pe strada , cand tot mai multe vitrine sunt goale iar pe geam vedem anunturi de inchiriat sau de vanzare spatii comerciale".

Mihail Mishustin a fost numit in fruntea guvernului rus la inceputul anului si a anuntat un proiect ambitios de strangere a mai multor impozite pentru a echilibra bugetul. A venit pandemia iar economia Rusiei este din nou in impas.

MAXIM BLANC, analist economic: "Oamenii preferă să plătească cu banii jos tocmai pentru a evita impozite. Este exact acea situaţie în care statul ne-a abandonat iar noi căutăm să supravieţuim cum putem".

In afara de impactul negativ generat de pandemie economia rusa sufera, pe langa coruptie si din cauza preturilor scazute la hidrocarburi. Se estimeaza ca PIB-ul Rusiei va scadea in acest an cu 5 la suta.
Similare
RECOMANDĂRI