Procesul privind tentativa de proclamare a independenţei Cataloniei. El Mundo: Liderii separatişti catalani probabil vor primi sentinţe de 10-15 ani de închisoare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procesul privind tentativa de proclamare a independenţei Cataloniei. El Mundo: Liderii separatişti catalani probabil vor primi sentinţe de 10-15 ani de închisoare

Liderii separatişti catalani probabil vor primi sentinţe cuprinse între 10-15 ani de închisoare în procesul privind tentativa de proclamare a independenţei Cataloniei, afirmă surse judiciare citate de cotidianul spaniol El Mundo.

Curtea Supremă de Justiţie din Spania va anunţa săptămâna viitoare, cel mai probabil luni, sentinţele în procesul privind tentativa din anul 2017 de proclamare a independenţei regiunii Catalonia.După patru luni de deliberări, instanţa supremă îi va condamna pentru instigare la revoltă împotriva ordinii publice pe nouă dintre liderii separatişti catalani, afirmă surse judiciare citate de cotidianul El Mundo.

Este vorba de Oriol Junqueras, fostul preşedinte al Administraţiei catalane (Generalitat), de consilierii Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa şi Raül Romeva, de fostul preşedinte al Parlamentului catalan Carme Forcadell şi de liderii entităţilor separatiste, Jordi Cuixart şi Jordi Sànchez, precizează El Mundo.

Pedepsele pentru instigare la revoltă împotriva ordinii publice sunt cuprinse între zece şi 15 ani de închisoare.Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania.

Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.Carles Puigdemont, fostul premier al Cataloniei, se află în exil în Belgia. În iulie 2018, Spania a renunţat la mandatele europene de arestare emise pentru Carles Puigdemont şi pentru alţi lideri catalani aflaţi în străinătate.

Carles Puigdemont a fost ales eurodeputat în mai 2019, dar situaţia sa rămâne incertă, întrucât mandatul trebuie validat de autorităţile spaniole. Pentru validarea mandatului, Carles Puigdemont ar trebui să meargă în Spania, unde riscă să fie arestat.
Similare
RECOMANDĂRI