Polonia: Sute de migranţi au rupt gardul de sârmă de la graniţă. Atacul a fost supervizat de forţele bieloruse
Sursa foto:Twitter Vizualizari:

Polonia: Sute de migranţi au rupt gardul de sârmă de la graniţă. Atacul a fost supervizat de forţele bieloruse

Poliţia de frontieră poloneză anunţă, miercuri, că un grup de migranţi a spart gardul de sârmă ghimpată de la graniţa ţării şi a încercat să pătrundă forţat în ţară. Într-o postare pe Twitter, autorităţile poloneze spun că atacul a fost „supervizat” de forţele bieloruse şi că migranţii au atacat cu pietre, transmite digi24.ro

„Ieri, în data de 23.11, în jurul orei 19:00, un grup de 100 de străini agresivi au trecut cu forţa graniţa. Pietre au fost aruncate în forţele de ordine poloneze. Atacul a fost supervizat de forţele bieloruse”, se arată în postarea de pe Twiter a poliţiei de frontieră poloneze.
 

Wczoraj tj.23.11 ok.19.00 grupa ponad 100 agresywnych cudzoziemców siłowo forsowała granicę🇵🇱🇧🇾. W służby polskie rzucano kamieniami.
Atak odbywał się pod nadzorem białoruskich służb.#zgranicy pic.twitter.com/vGwLO5MVvb

— Straż Graniczna (@Straz_Graniczna) November 24, 2021

UE şi SUA au acuzat Belarus de orchestrarea crizei ca represalii la sancţiunile europene impuse împotriva regimului Lukaşenko, care se află la putere de aproape trei decenii şi a zdrobit opoziţia şi mass-media independente, potrivit sursei citate.

Într-un interviu acordat BBC, Lukaşenko a declarat că poliţiştii de frontieră belaruşi i-au ajutat „poate” pe migranţi să treacă, însă a negat că Minskul i-a adus în Belarus. El a îndemnat UE să-i primească pe migranţi.

Potrivit Belarus, în prezent există circa 7.000 de migranţi pe teritoriul său.

Human Rights Watch scrie că mii de oameni sunt blocaţi într-un vid disperat la graniţa dintre Belarus şi Polonia, drepturile le sunt încălcate grav, iar vieţile le sunt puse în pericol. Încurajaţi de agenţi de călătorie locali să vină la Minsk, ei au ajuns la graniţa UE cu Belarus în speranţa că vor putea să treacă în Polonia.

Conform raportului, oficialii polonezi îi resping pe cei care încearcă să treacă graniţă şi îi forţează înapoi pe cei care reuşesc să treacă. Când ajung înapoi la Minsk, sunt bătuţi de forţele bieloruse care îi arestează şi îi forţează să încerce să treacă din nou în Polonia. De multe ori îi şi opresc să călătorească în alte părţi ale Belarusului sau să se întoarcă în ţările de origine.

Fără să poată să stea în nicio ţară sau să se întoarcă acasă, oamenii stau de zile şi săptămâni la graniţă fără adăpost sau acces la hrană sau apă. Din această cauză, oamenii mor, suferă e hipotermie sau de alte boli şi răni.

Belarusul şi Polonia sunt ambele responsabile de această criză umanitară, mai scrie Human Rights Watch.

În octombrie, cercetători ai HRW au mers în ambele părţi ale graniţei şi i-au intervievat pe migranţi. Ei spun că poliţiştii de frontieră polonezi îi forţează în mod frecvent să se întoarcă în Belarus.

Dacă unii dintre ei sunt răniţi sau bolnavi, sunt duşi la spital pentru tratamente medicale şi drept de şedere temporară de şase luni pentru motive umanitare. Familiile celor spitalizaţi sunt trimise înapoi, însă, despărţindu-i, practic, unii de ceilalţi.

Trupele bieloruse îi reţin apoi pe cei care sunt trimişi în spatele graniţei şi îi duc în alte locuri de la graniţă pentru a-i forţa să treacă în Polonia din nou. La momentul redactării raportului, scrie HRW, 13 oameni au murit, iar venirea frigului în septembrie a exacerbat criza.

Cei intervievaţi acuză violenţe, abuzuri, furturi şi extorsiuni practicate de poliţiştii de frontieră bieloruşi.

Similare
RECOMANDĂRI