EXTERN

NATO, UE şi România salută începerea procesului penal în cazul doborârii zborului MH17: Trebuie înfăptuit actul de justiţie pentru cele 298 de victime ale tragediei

post-img

Uniunea Europeană, NATO şi România salută debutul, la 9 martie 2020, al procesului penal în cazul doborârii zborului MH17, o etapă esenţială în clarificarea circumstanţelor prăbuşirii aeronavei şi tragerea la răspundere a celor responsabili pentru moartea 298 de persoane aflate la bordul avionului.

„Începerea procesului penal la 9 martie marchează o etapă importantă pentru stabilirea adevărului şi realizarea justiţiei pentru victimele Zborului MH17 şi ale apropiaţilor săi şi pentru a-i face pe cei responsabili de doborârea zborului MH17. Uniunea Europeană îşi reiterează deplina încredere în independenţa şi profesionalismul procedurilor legale”, a susţinut, sâmbătă, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o declaraţie remisă CaleaEuropeană.ro.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că „este esenţial să stabilim adevărul, responsabilitatea şi justiţia pentru doborârea zborului MH17”.

„Începerea procesului penal reprezintă o etapă importantă în eforturile de a asigura dreptatea pentru cele 298 de victime şi familiile lor”, a mai adăugat acesta.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe român a transmis că debutul procesului penal în cazul doborârii zborului MH17 reprezintă o etapă esenţială în clarificarea circumstanţelor prăbuşirii aeronavei şi tragerea la răspundere a celor responsabili.

”Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă încrederea că procesul va conduce la stabilirea adevărului, înfăptuind, astfel, actul de justiţie pentru cele 298 de victime ale tragediei şi apropiaţii lor. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe reiterează susţinerea pentru activitatea Echipei Comune de Anchetă (Joint Investigation Team/JIT) în instrumentalizarea cazului şi solicită tuturor statelor să colaboreze, în continuare, pentru buna derulare a anchetei, în conformitate cu prevederile rezoluţiei Consiliului de Securitate 2166 din 2014”, se arată în comunicatul MAE remis CaleaEuropeană.ro.

La 17 iulie 2014, aeronava MH-17 aparţinând companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă în estul Ucrainei, în timp ce efectua cursa Amsterdam – Kuala Lumpur. La bord se aflau 298 de persoane care şi-au pierdut viaţa (283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului).

În acest tragic incident aviatic şi-a pierdut viaţa şi o persoană care deţinea şi cetăţenia română. Ancheta penală este coordonată de o echipă comună de anchetă (JIT) formată din reprezentanţi ai autorităţilor judiciare şi poliţieneşti din Olanda, Ucraina, Australia, Belgia şi Malaysia. La 19 iunie 2019, Parchetul General olandez a anunţat demararea acţiunii penale împotriva a patru suspecţi.