EXTERN

NATO cere Moscovei să-şi retragă trupele din Republica Moldova, Georgia şi Crimeea

Secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cere Moscovei să-şi retragă trupele din Republica Moldova, Georgia şi Crimeea şi să respecte suveranitatea celor trei state. La finalul Consiliului Rusia-NATO, de la Bruxelles, Stoltenberg a declarat că Alianţa Nord Atlantică a respins pretenţiile Rusiei care a cerut NATO să nu se extindă spre estul continentului european.

JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO: „Rusia are trupe în Georgia, Republica Moldova şi în Crimeea ucraineană. Aceste trupe se află acolo fără acordul guvernelor ţărilor în cauză. Nu au fost invitate acolo, nu sunt nici binevenite. NATO cere Rusiei să retragă aceste trupe şi să respecte suveranitatea Georgiei, Moldovei şi Ucrainei."

MIRCEA GEOANĂ, adjunct al secretarului general NATO: „Am spus clar şi aliaţii au fost extrem de clari şi de uniţi, că nu vom renunţa la dreptul şi la capacitatea noastră de a ne proteja şi apăra reciproc, inclusiv cu prezenţă de trupe NATO pe teritoriul statelor din flancul de est al alianţei, de la Marea Neagră şa Marea Baltică."

Rusia şi ţările NATO au pledat pentru continuarea dialogului cu propuneri concrete. Adjunctul secretarului general al NATO a declarat că o parte dintre propunerile Moscovei sunt inacceptabile, dar a precizat că pot fi găsite formule de compromis.

MIRCEA GEOANĂ, adjunct al secretarului general NATO: „Modalităţi concrete de creştere a transparenţei de exerciţii miliare, pentru a preveni incidentele militare periculoase, pentru a reduce ameninţările în domeniul spaţial şi în cel cibernetic. Controlul armamentelor, dezarmarea, neproliferarea, inclusiv pentru abordarea limitărilor reciproce ale rachetelor şi pentru a relua informările reciproce privind politicile nucleare ale NATO şi Federaţiei Ruse."

Experţii în securitate spun că poziţia NATO privind retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriile ocupate rămâne constantă, însă este puţin probabil ca Moscova să facă vreun pas în această direcţie în timpul apropiat.

VIOREL CIBOTARU, fost ministru al Apărării din Republica Moldova: „Noi trebuie să fim prudenţi cu aşteptările noastre. Federaţia Rusă nu şi-a modificat această poziţie decenii la rând,  nu cred că s-au întrunit toate condiţiile pentru a aştepta o reacţie rapidă din partea Federaţiei Ruse. Această poziţie a NATO a fost exprimată de mai multe ori şi în cele mai diferite documente. Este o poziţie constantă. Sunt şi nişte semale pozitive: restabilirea formatului Republica Moldova-NATO."

Cele 30 de ţări membre ale NATO au respins solicitările insistente ale Rusiei de a nu accepta Ucraina în blocul nord-atlantic. Jens Stoltenberg a subliniat că orice ţară e în drept să decidă asupra viitoarelor acorduri de securitate şi că Rusia nu are dreptul să se opună. NATO s-a împotrivit şi altei cereri înaintate de Rusia care vrea retragerea infrastructurii de apărare a alianţei de pe flancul estic, inclusiv din România.