Sursa foto:TVR Vizualizari:

La Moscova are loc în condiţii speciale Parada Militară care trebuia să se desfăşoare pe 9 mai. Este una dintre cele mai costisitoare din istorie

Anulată pe 9 mai din cauza pandemiei cauzate de noul coronavirus, Parada Militară din Piaţa Roşie va avea loc astăzi. Au fost angrenate resurse impresionante, atât umane cât şi financiare, având în vedere că este vorba despre o dată rotundă - 75 de ani de când Rusia celebrează Victoria împotriva Germaniei naziste. De ce tocmai astăzi s-a hotărât Puţin să organizeze Parada, ne spune Liviu Iurea.

80 de veterani invitaţi la Parada Militară se află în carantina de două săptămâni - o condiţie esenţială că ei să poată urmări festivităţile din Piaţa Roşie. Fiecare dintre ei va fi adus la tribună de câte o echipă medicală specializată cu respectarea tuturor regulilor de protecţie împotriva noului coronavirus.

Organizatorii au redus  numărul invitaţilor tocmai pentru a se putea păstra distanţarea socială. Cei care nu au acces în Piaţă vor putea urmări în direct Parada la televizor sau pe ecrane amplasate în mai multe locuri din capitala rusă.

Este una dintre cele mai costisitoare Parade Militare organizate vreodată în Rusia, mai ales că pregătirile înaintea zilei de 9 mai au necesitat şi ele anumite costuri. Ziua de 24 iunie nu a fost aleasă întâmplător. Exact în urmă cu 75 de ani, autorităţile sovietice de atunci au organizat prima Mare Paradă a Victoriei.

Este probabil şi o ambiţie personală a lui Vladimir Puţin de a organiza ceva fastuos înainte de a-şi chema cetăţenii la vot la un referendum pentru revizuirea actualei Constituţii - scrutin care îi permite liderului de la Kremlin să reînceapă un nou ciclu de două mandate prezidenţiale începând cu anul 2024.

Din cauza pandemiei, foarte putini şefi de stat au acceptat invitaţia lui Vladimir Puţin de a participa la Parada din Piaţa Roşie. Majoritatea sunt lideri din spaţiul CSI, printre care şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Similare
RECOMANDĂRI