Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul rus şi-a dat demisia. Putin vrea schimbarea sistemului politic rus

Guvernul rus, în frunte cu premierul Dmitrii Medvedev, şi-a dat demisia, acum trei ore. Decizia a fost anunţată după discursul preşedintelui Putin privind Starea Naţiunii, în care acesta a propus organizarea unui referendum pentru a spori împuternicirile Parlamentului de la Moscova.

Premierul în exerciţiu, Dmitrii Medvedev, şi-a anunţat demisia în timpul unui briefing comun cu şeful statului. Medvedev a făcut acest pas exprindu-şi încrederea că cetăţenii ruşi vor susţine modificările Constituţiei propuse de Putin. Potrivit acestora, premierul ar urma să fie ales, în viitor, de Parlament, şi nu de Preşedinte.
 
DMITRII MEDVEDEV, premierul demisionar al Rusiei: „Noi, ca guvern al Federaţiei Ruse, ar trebui să oferim preşedintelui ţării noastre posibilitatea de a lua toate deciziile necesare pentru aceasta (n. r. schimbarea sistemului politic rus). Şi, în aceste condiţii, cred că ar fi corect ca în conformitate cu articolul 117 din Constituţia Federaţiei Ruse, guvernul Federaţiei Ruse în actuala componenţă să demisioneze."
 
VLADIMIR PUTIN, preşedintele Rusiei: „Din partea mea, de asemenea aş dori să vă mulţumesc pentru tot ceea ce s-a făcut la această etapă a activităţii noastre comune. Aş dori să-mi exprim satisfacţia pentru rezultatele obţinute. Nu totul, desigur, s-a reuşit. Dar nimic nu merge niciodată în totalitate."
 
Propunerea lui Putin de a schimba Constituţia e văzută de analişti ca o mişcare politică ce i-ar permite liderului de la Kremlin să-şi consolideze puterea şi după anul 2024. Potrivit legislaţiei actuale, Vladimir Putin nu va mai putea candida pentru un al treilea mandat consecutiv de şase ani. Astfel, observatorii politici intuiesc că unul dintre scenarii ar fi sporirea atribuţiilor acelor instituţii de stat pe care le va controla sau le va conduce, în viitor, Putin.
 
DMITRII OREŞKIN, analist politic: „Esenţialul este transferul puterilor de la nivel prezidenţial la cel al premierului. Putem trage concluzia că dacă Putin nu a hotărât încă ce va face, atunci pentru orice eventualitate, promovează în continuare ideea menţinerii puterii sale după anul 2024 în calitate de prim-ministru mai puternic şi mai influent, aşa ca postul de preşedinte să devină mai mult decorativ."
 
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a dispus azi guvernului demisionar să-şi îndeplinească atribuţiile până la alegerea viitorului cabinet. Putin a anunţat, în acelaşi timp, că premierul în exerciţiu, Dmitrii Medvedev, va deţine, în viitor, funcţia de vice-preşedinte al Serviciului de Securitate, care încă nu există.
Similare
RECOMANDĂRI