Forţele Aeriene din SUA nu au înscris delictul de violenţă conjugală al ucigaşului din Texas în registrul de cazier judiciar
Sursa foto:agerpres.ro Vizualizari:

Forţele Aeriene din SUA nu au înscris delictul de violenţă conjugală al ucigaşului din Texas în registrul de cazier judiciar

Forţele Aeriene americane nu au informat FBI despre condamnarea pentru violenţe conjugale a fostului caporal Devin Patrick Kelley, ceea ce ar fi trebuit să împiedice obţinerea unei arme de către bărbatul care a ucis duminică 26 de persoane într-o biserică din Texas, a recunoscut luni Pentagonul, citat de AFP.

"Informaţiile preliminare arată că delictul de violenţă conjugală al lui Kelley nu a fost înscris în registrul Centrului Naţional de Informaţii Judiciare", a indicat Ann Stefanek, o purtătoare de cuvânt a forţelor aeriene ale SUA, precizând că a fost deschisă o anchetă.

O directivă a Pentagonului ordonă personalului ministerului să comunice FBI orice condamnare la o curte marţială în vederea înscrierii sale în registrul amintit.

Fostul caporal din forţele aeriene americane a fost judecat de o curte marţială în 2012 pentru violenţe contra soţiei sale şi a copilului său vitreg. El a fost condamnat la 12 luni de detenţie la închisoarea militară Miramar, în California, şi a fost eliberat în 2014. Kelley a fost îndepărtat din rândurile armatei pentru conduită necorespunzătoare şi retrogradat la rangul de simplu soldat.

Conform legii federale americane, el nu avea deci dreptul de a cumpăra sau deţine o armă de foc, după această condamnare, a precizat purtătoarea de cuvânt.

US Air Force a publicat de asemenea un document din ianuarie 2013 care detaliază motivele condamnării lui Devin Patrick Kelley: el a fost găsit vinovat pentru lovirea repetată a soţiei sale, între iunie 2011 şi aprilie 2012, şi încercarea de a o strangula.

El a fost găsit totodată vinovat pentru lovirea violentă a fiului său vitreg, între aprilie şi iunie 2012, cu o asemenea forţă încât ar fi putut "cauza decesul acestuia sau rănirea gravă".

Kelley a pledat vinovat la ambele acuzaţii. În schimb, el nu a recunoscut că ar fi îndreptat arme de foc în direcţia soţiei şi a copilului, în două rânduri, în ianuarie şi aprilie 2012.

Devin Patrick Kelley s-a sinucis după ce a încercat să fugă de la locul masacrului. El era în întregime îmbrăcat în negru şi purta o vestă antiglonţ atunci când duminică, în jurul orei 11,20 (17,20 GMT), a deschis focul cu o puşcă semi-automată asupra First Baptist Church din Sutherland Springs, un cătun din Texas cu 400 de locuitori.

Bilanţul tragediei: 26 de morţi, 21 de răniţi, inclusiv copii.

Similare